-----------------------------
Τι είναι ο μεταβολισμός και γιατί πρέπει να τον παρακολουθούμε με σχολαστικότητα;

Όλοι οι οργανισμοί, ανάμεσά τους και ο ανθρώπινος, για να διατηρηθούν στη ζωή και να επιτελέσουν τις διάφορες λειτουργίες τους μετατρέπουν την τροφή σε ενέργεια.

Αυτή η διαδικασία, με τη βοήθεια του οξυγόνου, γίνεται μέσα στα κύτταρα, δηλαδή σε κάποια οργανίδια που ονομάζονται μιτοχόνδρια και τα οποία αποτελούν στην ουσία το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Εκτός όμως από την ενέργεια παράγονται και κάποιες άλλες ουσίες, οι "ελεύθερες ρίζες οξυγόνου" (ΕΡΟ) που κατά κάποιο τρόπο είναι τα "καυσαέρια" αυτών των δραστηριοτήτων του οργανισμού μας και οι οποίες είναι ιδιαίτερα τοξικές αν συγκεντρωθούν σε μεγάλες ποσότητες στο σώμα μας.

Ο οργανισμός μας, προσπαθεί μέσω των αντιοξειδωτικών ουσιών, δηλαδή της φυσικής άμυνας που διαθέτει να απομακρύνει αυτά τα τοξικά κατάλοιπα.

Αν όμως ο οργανισμός δεν τα καταφέρει τότε οι ΕΡΟ καταστρέφουν, "κομματιάζουν" τα κύτταρά μας με αποτέλεσμα την εμφάνιση σοβαρών ασθενειών και παθολογικών καταστάσεων.

Υποστηρίζεται ότι αν ήταν δυνατό αμέσως μετά τη δημιουργία τους να αφαιρούνται από τον οργανισμό οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου δεν θα αρρωσταίναμε ούτε θα γερνούσαμε σχεδόν ποτέ.

Από τα παραπάνω προκύπτει ένα βασικό ερώτημα:

-Πως μπορούμε να παρακολουθούμε και να προστατεύουμε το μεταβολισμό μας ώστε να αποφεύγουμε ή να αντιμετωπίζουμε πιο αποτελεσματικά τις ασθένειες και τις υπόλοιπες δυσάρεστες καταστάσεις;

Απάντηση

Καταρχάς πρέπει να εκτιμηθεί εργαστηριακά με αιματολογικές εξετάσεις

1) ο αριθμός των τοξικών κατάλοιπων δηλαδή των ελεύθερων ριζών οξυγόνου (dROMs) και

2) το επίπεδο της άμυνας του οργανισμού δηλαδή των αντιοξειδωτικών ουσιών (BAP).

Στη συνέχεια έχοντας σαν βάση τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να γίνεται η ταυτοποίηση του μεταβολικού προφίλ του εξεταζόμενου.

Μέσω των εξετάσεων, συνήθως βελτιώνονται εξαιρετικά πρώτον οι συνθήκες αντιμετώπισης των ασθενειών που ήδη έχουν εκδηλωθεί στον κάθε άνθρωπο και δεύτερον οι συνθήκες πρόληψης πολλών παθολογικών καταστάσεων.

Οι εξετάσεις αυτές, η ερμηνεία τους και η επακόλουθη καθοδήγηση πρέπει, σύμφωνα με τα παραπάνω, να γίνονται σε όλες τις ηλικίες τόσο στα παιδιά όσο και στους μεγάλους.

Ένα παράδειγμα που δείχνει χαρακτηριστικά τι σημαίνει η οξείδωση για το μεταβολισμό είναι αυτό με το μήλο: όταν αφήνουμε ένα καθαρισμένο μήλο για λίγη ώρα εκτεθειμένο στον αέρα τότε αυτό ‘’μαυρίζει’’ επειδή ‘’καταστρέφεται’’ από το οξυγόνο, δηλαδή τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου (ΕΡΟ).

Το ίδιο συμβαίνει σε κάθε κύτταρο του ανθρώπινου οργανισμού που ‘’βομβαρδίζεται’’ καθημερινά με περισσότερες από 10.000 ΕΡΟ. Αυτή είναι λοιπόν η οξείδωση.

Τα στοιχεία αντλήθηκαν από το βιβλίο "Μεταβολισμός και Οξείδωση, ένα από τα μυστικά της ζωής", Δρ Δημήτριος Ζ. Ψυρρόπουλος (τηλ: 6944-372-956), Εκδόσεις Copy City, Θεσσαλονίκη, 2012.

Στη σύγχρονη Ιατρική Μονάδα Μελέτης Μεταβολισμού και Οξείδωσης - MUMS παρακολουθείται ο μεταβολισμός και προσφέρεται πλήρης κάλυψη με οδηγίες και θεραπευτική – διατροφική καθοδήγηση (Θεσσαλονίκη, Κλεάνθους 16, τηλεφωνικό κέντρο επικοινωνίας – πληροφοριών - ραντεβού 2310 94 40 50).

Σε ‘’δύσκολες’’ περιπτώσεις διερευνάται και ο μοριακός μεταβολισμός των τριών βασικών συστατικών όλων των οργανισμών δηλαδή των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και των λιπιδίων (proteomics, glycomics, lipidomics).

Πληροφορίες:

-2310 94 40 50
-6983 85 78 23
-www.kardiologika.blogspot.com
-www.medecinalnature.blogspot.com
-www.mus-metabolism.blogspot.com
-e-mail:
metabolism.mums@gmail.com

Πέμπτη, 31 Μαΐου 2012

Μπορούμε να μείνουμε νέοι, να μην αλλάζει το σώμα μας και να μην αρρωσταίνουμε ...;Σοφία Ζαγκανίκα, MD
 
Μπορούμε να μείνουμε νέοι, να μην αλλάζει το σώμα μας και να μην αρρωσταίνουμε...;

'Ενα από τα "κλειδιά" στην απάντηση στο ερώτημα είναι ο μεταβολισμός. Ο μεταβολισμός με την ευρεία επιστημονική έννοια σε κυτταρικό επίπεδο  και όχι ένα τμήμα του, δηλαδή μόνο αυτό που αφορά τα παραπάνω κιλά που έχουμε και προσπαθούμε να χάσουμε. 

Και εάν όντως αυτό ισχύει, από πότε θα πρέπει κάποιος να ασχοληθεί με αυτό το θέμα; Αφορά όλες τις ηλικίες; Οι αθλούμενοι, νέοι και μεγαλύτερης ηλικίας, πρέπει να ενδιαφερθούν; Με τους αδύνατους τί γίνεται; Αυτοί που έχουν παραπάνω κιλά, τι κάνουν; Οι άνθρωποι που ήδη έχουν κάποιο απλό ή ίσως και σοβαρότερο πρόβλημα υγείας μπορούν να αλλάξουν ή να βελτιώσουν την κατάστασή τους; Πολλά τα ερωτήματα που προκύπτουν αλλά από ότι φαίνεται υπάρχει κάποια απάντηση που βασίζεται σε επιστημονικά στοιχεία.


Κάποιοι υποστηρίζουν με ενθουσιασμό ότι δεν θα γεράζαμε ποτέ ούτε θα αρρωσταίναμε εάν υπήρχε τρόπος να εξουδετερώνουμε τις "ελεύθερες ρίζες οξυγόνου" (ROS) που παράγονται κατά τη διάρκεια των χημικών αντιδράσεων, των "καύσεων" που γίνονται με σκοπό την παραγωγή ενέργειας κυρίως από τη διάσπαση των τροφών.

Οι ROS είναι δηλαδή τα κατάλοιπα, τα "καυσαέρια" αυτών των δραστηριοτήτων του ορανισμού μας και είναι ιδιαίτερα τοξικές αν συγκεντρωθούν σε μεγάλες ποσότητες στο σώμα μας.

Ο οργανισμός μας, έχει βέβαια τον τρόπο μέσω των αντιοξειδωτικών ουσιών, δηλαδή της φυσικής άμυνας που διαθέτει (υπό φυσιολογικές συνθήκες) να απομακρύνει αυτά τα τοξικά κατάλοιπα, τους "πειρατές" όπως λέγονται. Αν όμως δεν τα καταφέρει τότε οι ROS καταστρέφουν, "κομματιάζουν" τα κύτταρά μας με αποτέλεσμα την εμφάνιση ασθενειών που στην πλειονότητά τους είναι πολύ γνωστές. Δηλαδή π.χ. αλτσχάιμερ, καρκίνος, διαβήτης, έμφραγμα, εγκεφαλικό, πίεση, παχυσαρκία, αρθρίτιδα, σκλήρυνση κατά πλάκες, σπαστική κολίτιδα, πρόωρη γήρανση, άσχημη κατάσταση του δέρματος, κ.λ.π.

Σήμερα υπάρχει τρόπος να μετρηθεί τόσο ο αριθμός των ROS, των "πειρατών" όσο και το επίπεδο της άμυνας του οργανισμού με νέες πρωτοποριακές μεθόδους.

Με τις μετρήσεις αυτές, συνήθως βελτιώνονται εξαιρετικά κατ' αρχάς οι συνθήκες αντιμετώπισης των παθολογικών καταστάσεων που ήδη έχουν εκδηλωθεί και δεύτερον οι συνθήκες πρόληψης.

Όπως και να είναι όμως, με αυτή τη μοντέρνα ιατρική προσέγγιση ο καθένας μπορεί να μάθει σε τι κατάσταση είναι ο μεταβολισμός του οργανισμού του, τι .... είδος "καυσαέρια" παράγει, εάν χρειάζεται λίγο .... "ρεγουλάρισμα" και εάν θέλει κανένα ... βελτιωτικό των "καύσεων" ...! 

Στις μέρες μας για αυτό το θέμα της  οξείδωσης, της "σκουριάς" των κυττάρων μας λόγω του υπεβολικού αριθμού των ελεύθερων ριζών οξυγόνου και της μειωμένης άμυνας του οργανισμού μας  έχει αναπτυχθεί τεράστια επιστημονική δραστηριότητα τόσο στην ιατρική όσο στις πειραματικές επιστήμες π.χ. μοριακή βιολογία.

 
Για αυτό το λόγο, είναι σήμερα εφικτή η εφαρμογή σε εξειδικευμένους χώρους ειδικών μεθόδων προσέγγισης του θέματος της οξείδωσης και αντιοξείδωσης με θεαματικά αποτελέσματα (Ιατρικές Μονάδες Μελέτης Μεταβολισμού).

Πηγές: kardiologika.blogspot.com (Dr Δημήτρης Ψυρρόπουλος)