-----------------------------
Τι είναι ο μεταβολισμός και γιατί πρέπει να τον παρακολουθούμε με σχολαστικότητα;

Όλοι οι οργανισμοί, ανάμεσά τους και ο ανθρώπινος, για να διατηρηθούν στη ζωή και να επιτελέσουν τις διάφορες λειτουργίες τους μετατρέπουν την τροφή σε ενέργεια.

Αυτή η διαδικασία, με τη βοήθεια του οξυγόνου, γίνεται μέσα στα κύτταρα, δηλαδή σε κάποια οργανίδια που ονομάζονται μιτοχόνδρια και τα οποία αποτελούν στην ουσία το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Εκτός όμως από την ενέργεια παράγονται και κάποιες άλλες ουσίες, οι "ελεύθερες ρίζες οξυγόνου" (ΕΡΟ) που κατά κάποιο τρόπο είναι τα "καυσαέρια" αυτών των δραστηριοτήτων του οργανισμού μας και οι οποίες είναι ιδιαίτερα τοξικές αν συγκεντρωθούν σε μεγάλες ποσότητες στο σώμα μας.

Ο οργανισμός μας, προσπαθεί μέσω των αντιοξειδωτικών ουσιών, δηλαδή της φυσικής άμυνας που διαθέτει να απομακρύνει αυτά τα τοξικά κατάλοιπα.

Αν όμως ο οργανισμός δεν τα καταφέρει τότε οι ΕΡΟ καταστρέφουν, "κομματιάζουν" τα κύτταρά μας με αποτέλεσμα την εμφάνιση σοβαρών ασθενειών και παθολογικών καταστάσεων.

Υποστηρίζεται ότι αν ήταν δυνατό αμέσως μετά τη δημιουργία τους να αφαιρούνται από τον οργανισμό οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου δεν θα αρρωσταίναμε ούτε θα γερνούσαμε σχεδόν ποτέ.

Από τα παραπάνω προκύπτει ένα βασικό ερώτημα:

-Πως μπορούμε να παρακολουθούμε και να προστατεύουμε το μεταβολισμό μας ώστε να αποφεύγουμε ή να αντιμετωπίζουμε πιο αποτελεσματικά τις ασθένειες και τις υπόλοιπες δυσάρεστες καταστάσεις;

Απάντηση

Καταρχάς πρέπει να εκτιμηθεί εργαστηριακά με αιματολογικές εξετάσεις

1) ο αριθμός των τοξικών κατάλοιπων δηλαδή των ελεύθερων ριζών οξυγόνου (dROMs) και

2) το επίπεδο της άμυνας του οργανισμού δηλαδή των αντιοξειδωτικών ουσιών (BAP).

Στη συνέχεια έχοντας σαν βάση τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να γίνεται η ταυτοποίηση του μεταβολικού προφίλ του εξεταζόμενου.

Μέσω των εξετάσεων, συνήθως βελτιώνονται εξαιρετικά πρώτον οι συνθήκες αντιμετώπισης των ασθενειών που ήδη έχουν εκδηλωθεί στον κάθε άνθρωπο και δεύτερον οι συνθήκες πρόληψης πολλών παθολογικών καταστάσεων.

Οι εξετάσεις αυτές, η ερμηνεία τους και η επακόλουθη καθοδήγηση πρέπει, σύμφωνα με τα παραπάνω, να γίνονται σε όλες τις ηλικίες τόσο στα παιδιά όσο και στους μεγάλους.

Ένα παράδειγμα που δείχνει χαρακτηριστικά τι σημαίνει η οξείδωση για το μεταβολισμό είναι αυτό με το μήλο: όταν αφήνουμε ένα καθαρισμένο μήλο για λίγη ώρα εκτεθειμένο στον αέρα τότε αυτό ‘’μαυρίζει’’ επειδή ‘’καταστρέφεται’’ από το οξυγόνο, δηλαδή τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου (ΕΡΟ).

Το ίδιο συμβαίνει σε κάθε κύτταρο του ανθρώπινου οργανισμού που ‘’βομβαρδίζεται’’ καθημερινά με περισσότερες από 10.000 ΕΡΟ. Αυτή είναι λοιπόν η οξείδωση.

Τα στοιχεία αντλήθηκαν από το βιβλίο "Μεταβολισμός και Οξείδωση, ένα από τα μυστικά της ζωής", Δρ Δημήτριος Ζ. Ψυρρόπουλος (τηλ: 6944-372-956), Εκδόσεις Copy City, Θεσσαλονίκη, 2012.

Στη σύγχρονη Ιατρική Μονάδα Μελέτης Μεταβολισμού και Οξείδωσης - MUMS παρακολουθείται ο μεταβολισμός και προσφέρεται πλήρης κάλυψη με οδηγίες και θεραπευτική – διατροφική καθοδήγηση (Θεσσαλονίκη, Κλεάνθους 16, τηλεφωνικό κέντρο επικοινωνίας – πληροφοριών - ραντεβού 2310 94 40 50).

Σε ‘’δύσκολες’’ περιπτώσεις διερευνάται και ο μοριακός μεταβολισμός των τριών βασικών συστατικών όλων των οργανισμών δηλαδή των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και των λιπιδίων (proteomics, glycomics, lipidomics).

Πληροφορίες:

-2310 94 40 50
-6983 85 78 23
-www.kardiologika.blogspot.com
-www.medecinalnature.blogspot.com
-www.mus-metabolism.blogspot.com
-e-mail:
metabolism.mums@gmail.com

Πέμπτη, 31 Μαΐου 2012

Η παχυσαρκία ... δεν ταιριάζει με τη μόρφωση ...!


Σοφία Ζαγκανίκα, MD

Σχεδόν 2 στους 10 Έλληνες άνω των 18 ετών είναι ... παχύσαρκοι!

Σε ποσοστό 17,6% των ανδρών και γυναικών άνω των 18 ετών στην Ελλάδα είναι παχύσαρκο. Το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ κυμαίνεται μεταξύ 8% και 23,9%.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, που δόθηκαν το Νοέμβριο 2012 στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες και αφορούν την περίοδο 2008-2009, στα 19 κράτη μέλη της ΕΕ για τα οποία υπάρχουν στοιχεία, τα υψηλότερα στη Μεγάλη Βρετανία ( 23,9% για τις γυναίκες και 22,1% για τους άνδρες) και τη Μάλτα ( 21,1% για τις γυναίκες και 24,7% για τους άνδρες).

Τα χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας παρατηρούνται στη Ρουμανία (8% για τις γυναίκες και 7,6% για τους άνδρες), την Ιταλία ( 9,3% για τις γυναίκες και 11,3% για τους άνδρες) και τη Βουλγαρία ( 11,3% για τις γυναίκες και 11,3% για τους άνδρες).

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τις γυναίκες στην Ελλάδα, η παχυσαρκία αφορά το 3,2% των γυναικών ηλικίας 18-24 ετών, το 9,2% στις ηλικίες 25-44 ετών, το 24,6% στις ηλικίες 45-64 ετών και το 32,4% στις ηλικίες 65-74 ετών.

Σε ό,τι αφορά τους άνδρες, στη χώρα μας, η παχυσαρκία αφορά το 3,7% των ανδρών ηλικίας 18-24 ετών, το 15,4% στις ηλικίες 25-44 ετών, το 22,7% στις ηλικίες 45-64 ετών και το 25,8% στις ηλικίες 65-74 ετών.

Από τα στοιχεία της Eurostat προκύπτει ακόμη, ότι τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ΕΕ η παχυσαρκία μειώνεται όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο εκπαίδευσης.

Αναλυτικότερα για την Ελλάδα, η παχυσαρκία αφορά το 25,2% των γυναικών με "χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης" το 13,5% των γυναικών με "μεσαίο επίπεδο εκπαίδευσης" και το 8,4% των γυναικών "με ανώτερο επίπεδο εκπαίδευσης".

Σε ό,τι αφορά τους άνδρες στην Ελλάδα η παχυσαρκία αφορά το 20,2% των ανδρών με "χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης" το 17,6% των ανδρών με "μεσαίο επίπεδο εκπαίδευσης" και το 13,9% των ανδρών "με ανώτερο επίπεδο εκπαίδευσης".

Πηγές: kardiologika.blogspot.com (Dr Δημήτρης Ψυρρόπουλος)