-----------------------------
Τι είναι ο μεταβολισμός και γιατί πρέπει να τον παρακολουθούμε με σχολαστικότητα;

Όλοι οι οργανισμοί, ανάμεσά τους και ο ανθρώπινος, για να διατηρηθούν στη ζωή και να επιτελέσουν τις διάφορες λειτουργίες τους μετατρέπουν την τροφή σε ενέργεια.

Αυτή η διαδικασία, με τη βοήθεια του οξυγόνου, γίνεται μέσα στα κύτταρα, δηλαδή σε κάποια οργανίδια που ονομάζονται μιτοχόνδρια και τα οποία αποτελούν στην ουσία το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Εκτός όμως από την ενέργεια παράγονται και κάποιες άλλες ουσίες, οι "ελεύθερες ρίζες οξυγόνου" (ΕΡΟ) που κατά κάποιο τρόπο είναι τα "καυσαέρια" αυτών των δραστηριοτήτων του οργανισμού μας και οι οποίες είναι ιδιαίτερα τοξικές αν συγκεντρωθούν σε μεγάλες ποσότητες στο σώμα μας.

Ο οργανισμός μας, προσπαθεί μέσω των αντιοξειδωτικών ουσιών, δηλαδή της φυσικής άμυνας που διαθέτει να απομακρύνει αυτά τα τοξικά κατάλοιπα.

Αν όμως ο οργανισμός δεν τα καταφέρει τότε οι ΕΡΟ καταστρέφουν, "κομματιάζουν" τα κύτταρά μας με αποτέλεσμα την εμφάνιση σοβαρών ασθενειών και παθολογικών καταστάσεων.

Υποστηρίζεται ότι αν ήταν δυνατό αμέσως μετά τη δημιουργία τους να αφαιρούνται από τον οργανισμό οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου δεν θα αρρωσταίναμε ούτε θα γερνούσαμε σχεδόν ποτέ.

Από τα παραπάνω προκύπτει ένα βασικό ερώτημα:

-Πως μπορούμε να παρακολουθούμε και να προστατεύουμε το μεταβολισμό μας ώστε να αποφεύγουμε ή να αντιμετωπίζουμε πιο αποτελεσματικά τις ασθένειες και τις υπόλοιπες δυσάρεστες καταστάσεις;

Απάντηση

Καταρχάς πρέπει να εκτιμηθεί εργαστηριακά με αιματολογικές εξετάσεις

1) ο αριθμός των τοξικών κατάλοιπων δηλαδή των ελεύθερων ριζών οξυγόνου (dROMs) και

2) το επίπεδο της άμυνας του οργανισμού δηλαδή των αντιοξειδωτικών ουσιών (BAP).

Στη συνέχεια έχοντας σαν βάση τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να γίνεται η ταυτοποίηση του μεταβολικού προφίλ του εξεταζόμενου.

Μέσω των εξετάσεων, συνήθως βελτιώνονται εξαιρετικά πρώτον οι συνθήκες αντιμετώπισης των ασθενειών που ήδη έχουν εκδηλωθεί στον κάθε άνθρωπο και δεύτερον οι συνθήκες πρόληψης πολλών παθολογικών καταστάσεων.

Οι εξετάσεις αυτές, η ερμηνεία τους και η επακόλουθη καθοδήγηση πρέπει, σύμφωνα με τα παραπάνω, να γίνονται σε όλες τις ηλικίες τόσο στα παιδιά όσο και στους μεγάλους.

Ένα παράδειγμα που δείχνει χαρακτηριστικά τι σημαίνει η οξείδωση για το μεταβολισμό είναι αυτό με το μήλο: όταν αφήνουμε ένα καθαρισμένο μήλο για λίγη ώρα εκτεθειμένο στον αέρα τότε αυτό ‘’μαυρίζει’’ επειδή ‘’καταστρέφεται’’ από το οξυγόνο, δηλαδή τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου (ΕΡΟ).

Το ίδιο συμβαίνει σε κάθε κύτταρο του ανθρώπινου οργανισμού που ‘’βομβαρδίζεται’’ καθημερινά με περισσότερες από 10.000 ΕΡΟ. Αυτή είναι λοιπόν η οξείδωση.

Τα στοιχεία αντλήθηκαν από το βιβλίο "Μεταβολισμός και Οξείδωση, ένα από τα μυστικά της ζωής", Δρ Δημήτριος Ζ. Ψυρρόπουλος (τηλ: 6944-372-956), Εκδόσεις Copy City, Θεσσαλονίκη, 2012.

Στη σύγχρονη Ιατρική Μονάδα Μελέτης Μεταβολισμού και Οξείδωσης - MUMS παρακολουθείται ο μεταβολισμός και προσφέρεται πλήρης κάλυψη με οδηγίες και θεραπευτική – διατροφική καθοδήγηση (Θεσσαλονίκη, Κλεάνθους 16, τηλεφωνικό κέντρο επικοινωνίας – πληροφοριών - ραντεβού 2310 94 40 50).

Σε ‘’δύσκολες’’ περιπτώσεις διερευνάται και ο μοριακός μεταβολισμός των τριών βασικών συστατικών όλων των οργανισμών δηλαδή των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και των λιπιδίων (proteomics, glycomics, lipidomics).

Πληροφορίες:

-2310 94 40 50
-6983 85 78 23
-www.kardiologika.blogspot.com
-www.medecinalnature.blogspot.com
-www.mus-metabolism.blogspot.com
-e-mail:
metabolism.mums@gmail.com

Τρίτη, 5 Ιουνίου 2012

Ας τρώμε μικρά γεύματα: δίνουν ... "δύναμη" ...!

 
Σοφία Ζαγκανίκα, MD

Η δύναμη των 'μικρών' γευμάτων

Τα μικρά γεύματα, γνωστά και ως σνακ, αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς μας πολύ περισσότερο όταν οι συνθήκες απασχόλησης (εργασία, διάβασμα, συνεχής οδήγηση) είναι τέτοιες ώστε η έλλειψη χρόνου γίνεται βασικό καθημερινό μας 'αξεσουάρ'!

Μικρά και πολύτιμα

Τα μικρά γεύματα όταν εντάσσονται μέσα στα πλαίσια ενός ισορροπημένου διαιτολογίου και αν είναι προσεγμένα αποτελούν έναν σημαντικό σύμμαχο στην κάλυψη των αναγκών μας σε θρεπτικά συστατικά, την ανατροφοδότηση του οργανισμού με ενέργεια και στον καλύτερο έλεγχο της πείνας και του βάρους μας, πολύ περισσότερο όταν τα κύρια γεύματα απουσιάζουν ή μεταφέρονται για τις βραδινές ώρες.

Μικρά και περιποιημένα

Τα μικρά γεύματα μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας όταν κι εμείς τους δώσουμε σημαντική θέση στην καθημερινότητά μας! Πώς;

Προγραμματίζοντάς τα. Όσο πιο οργανωμένοι είστε τόσο πιο εύκολα μπορείτε να εξασφαλίζετε ποικιλία, να κάνετε ισορροπημένες επιλογές τροφίμων και να έχετε πάντα μαζί σας κάτι όταν πεινάτε!
Κάντε τα ιεροτελεστία! Ακόμη και στις πιο πιεστικές συνθήκες πάρτε 10λεπτά χρόνο ώστε να απολαύσετε το μικρό σας γεύμα μακριά από την οθόνη του υπολογιστή και της τηλεόρασης ή τις συνομιλίες και τις υποχρεώσεις της δουλειάς.
Μόνο όταν πεινάτε! Καταναλώστε τα ακολουθώντας το ένστικτο της πείνας και του κορεσμού. Κάντε το γεύμα σας την ώρα που θα πεινάσετε, ενώ μετά από αυτό δώστε 20 λεπτά στον εαυτό σας ώστε να ελέγξετε εάν είστε αρκετά χορτάτοι!

Μικρά, εύκολα, γευστικά και μετρημένα

Η παγίδα που πέφτουν πολλοί είναι ότι μεταφράζουν τα 'μικρά' γεύματα σε γρήγορες και εύκολες λύσεις φαγητού όπως τυροπιτοειδή, κρουασάν κ.ο.κ. που μπορεί να αποτελούν θερμιδικές βόμβες. Μπορείτε να βάλετε γρήγορα, εύκολα αλλά και θρεπτικά σνακ στην καθημερινότητά σας χωρίς όμως να φορτώνεστε με παραπάνω θερμίδες…

Σνακ με λιγότερο από 150 θερμίδες και άφθονα αντιοξειδωτικά!

Τα φρούτα, που αυτή την εποχή έχουν την τιμητική τους, μας εξασφαλίζουν εκτός από τη γλυκιά γεύση, φυτικές ίνες, βιταμίνες και νερό με μόλις 60 θερμίδες για κάθε μέτριο φρούτο, ενώ αντίστοιχα η μπανάνα υπολογίζεται σαν δύο φρούτα με 120 θερμίδες.

Οι μπάρες δημητριακών ολικής άλεσης, με περίπου 90 θερμίδες προσφέρουν φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β (όπως Β1, Β2, Β3, Β6, Β12) και ανόργανα άλατα (σίδηρο, ασβέστιο και μαγνήσιο), ενώ ταυτόχρονα η προσθήκη σοκολάτας ή αποξηραμένων φρούτων δίνουν περισσότερη ποικιλία στις επιλογές μας και ικανοποιούν και την αίσθηση του γλυκού.

Το παραδοσιακό ψωμοτύρι: 2 φρυγανιές ή μια φέτα ψωμί ολικής άλεσης με μία φέτα τυρί μειωμένων λιπαρών. Τα ολικής άλεσης αμυλούχα μάς τροφοδοτούν με υδατάνθρακες (άμεση πηγή ενέργειας) και φυτικές ίνες, ενώ το τυρί προσφέρει πρωτεΐνη και ασβέστιο. Ο συνδυασμός τους μας τροφοδοτεί με περίπου 130 θερμίδες.

Μια μικρή χούφτα ωμά αμύγδαλα (10 -12 τεμάχια) κι ένα ποτήρι του κρασιού (120ml) 100% φυσικό χυμό μήλο, πορτοκάλι, καρότο προσφέρουν περίπου 150 θερμίδες και ταυτόχρονα εκτός από την άμεση ενέργεια από τους υδατάνθρακες, παρέχουν άφθονα αντιοξειδωτικά και βιταμίνες (συμπλέγματος Β, Ε και Α), ενώ παράλληλα τα αμύγδαλα εξασφαλίζουν φυτικές ίνες και καλά λιπαρά.

Ένα μικρό γεύμα με 1 φλιτζάνι κομμάτια ωμών λαχανικών, 4 κ.σ. τυρί cottage με 2% λιπαρά και μία φέτα ψωμί ολικής άλεσης αποτελεί ένα χορταστικό και δροσιστικό 'σνακ' που παρέχει φυτικές ίνες και βιταμίνες, άμεση πηγή ενέργειας και ασβέστιο σε μόλις 155 θερμίδες

Πηγές kardiologika.blogspot.com (Δρ Δημήτρης Ψυρρόπουλος)