-----------------------------
Τι είναι ο μεταβολισμός και γιατί πρέπει να τον παρακολουθούμε με σχολαστικότητα;

Όλοι οι οργανισμοί, ανάμεσά τους και ο ανθρώπινος, για να διατηρηθούν στη ζωή και να επιτελέσουν τις διάφορες λειτουργίες τους μετατρέπουν την τροφή σε ενέργεια.

Αυτή η διαδικασία, με τη βοήθεια του οξυγόνου, γίνεται μέσα στα κύτταρα, δηλαδή σε κάποια οργανίδια που ονομάζονται μιτοχόνδρια και τα οποία αποτελούν στην ουσία το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Εκτός όμως από την ενέργεια παράγονται και κάποιες άλλες ουσίες, οι "ελεύθερες ρίζες οξυγόνου" (ΕΡΟ) που κατά κάποιο τρόπο είναι τα "καυσαέρια" αυτών των δραστηριοτήτων του οργανισμού μας και οι οποίες είναι ιδιαίτερα τοξικές αν συγκεντρωθούν σε μεγάλες ποσότητες στο σώμα μας.

Ο οργανισμός μας, προσπαθεί μέσω των αντιοξειδωτικών ουσιών, δηλαδή της φυσικής άμυνας που διαθέτει να απομακρύνει αυτά τα τοξικά κατάλοιπα.

Αν όμως ο οργανισμός δεν τα καταφέρει τότε οι ΕΡΟ καταστρέφουν, "κομματιάζουν" τα κύτταρά μας με αποτέλεσμα την εμφάνιση σοβαρών ασθενειών και παθολογικών καταστάσεων.

Υποστηρίζεται ότι αν ήταν δυνατό αμέσως μετά τη δημιουργία τους να αφαιρούνται από τον οργανισμό οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου δεν θα αρρωσταίναμε ούτε θα γερνούσαμε σχεδόν ποτέ.

Από τα παραπάνω προκύπτει ένα βασικό ερώτημα:

-Πως μπορούμε να παρακολουθούμε και να προστατεύουμε το μεταβολισμό μας ώστε να αποφεύγουμε ή να αντιμετωπίζουμε πιο αποτελεσματικά τις ασθένειες και τις υπόλοιπες δυσάρεστες καταστάσεις;

Απάντηση

Καταρχάς πρέπει να εκτιμηθεί εργαστηριακά με αιματολογικές εξετάσεις

1) ο αριθμός των τοξικών κατάλοιπων δηλαδή των ελεύθερων ριζών οξυγόνου (dROMs) και

2) το επίπεδο της άμυνας του οργανισμού δηλαδή των αντιοξειδωτικών ουσιών (BAP).

Στη συνέχεια έχοντας σαν βάση τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να γίνεται η ταυτοποίηση του μεταβολικού προφίλ του εξεταζόμενου.

Μέσω των εξετάσεων, συνήθως βελτιώνονται εξαιρετικά πρώτον οι συνθήκες αντιμετώπισης των ασθενειών που ήδη έχουν εκδηλωθεί στον κάθε άνθρωπο και δεύτερον οι συνθήκες πρόληψης πολλών παθολογικών καταστάσεων.

Οι εξετάσεις αυτές, η ερμηνεία τους και η επακόλουθη καθοδήγηση πρέπει, σύμφωνα με τα παραπάνω, να γίνονται σε όλες τις ηλικίες τόσο στα παιδιά όσο και στους μεγάλους.

Ένα παράδειγμα που δείχνει χαρακτηριστικά τι σημαίνει η οξείδωση για το μεταβολισμό είναι αυτό με το μήλο: όταν αφήνουμε ένα καθαρισμένο μήλο για λίγη ώρα εκτεθειμένο στον αέρα τότε αυτό ‘’μαυρίζει’’ επειδή ‘’καταστρέφεται’’ από το οξυγόνο, δηλαδή τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου (ΕΡΟ).

Το ίδιο συμβαίνει σε κάθε κύτταρο του ανθρώπινου οργανισμού που ‘’βομβαρδίζεται’’ καθημερινά με περισσότερες από 10.000 ΕΡΟ. Αυτή είναι λοιπόν η οξείδωση.

Τα στοιχεία αντλήθηκαν από το βιβλίο "Μεταβολισμός και Οξείδωση, ένα από τα μυστικά της ζωής", Δρ Δημήτριος Ζ. Ψυρρόπουλος (τηλ: 6944-372-956), Εκδόσεις Copy City, Θεσσαλονίκη, 2012.

Στη σύγχρονη Ιατρική Μονάδα Μελέτης Μεταβολισμού και Οξείδωσης - MUMS παρακολουθείται ο μεταβολισμός και προσφέρεται πλήρης κάλυψη με οδηγίες και θεραπευτική – διατροφική καθοδήγηση (Θεσσαλονίκη, Κλεάνθους 16, τηλεφωνικό κέντρο επικοινωνίας – πληροφοριών - ραντεβού 2310 94 40 50).

Σε ‘’δύσκολες’’ περιπτώσεις διερευνάται και ο μοριακός μεταβολισμός των τριών βασικών συστατικών όλων των οργανισμών δηλαδή των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και των λιπιδίων (proteomics, glycomics, lipidomics).

Πληροφορίες:

-2310 94 40 50
-6983 85 78 23
-www.kardiologika.blogspot.com
-www.medecinalnature.blogspot.com
-www.mus-metabolism.blogspot.com
-e-mail:
metabolism.mums@gmail.com

Κυριακή, 17 Ιουνίου 2012

Βιολογική διατροφή: γιατί την ... επιλέγουμε;Ζαγκανίκα Σοφία, MD

Γιατί επιλέγω βιολογική διατροφή;  

Βιολογικά προϊόντα … η απάντηση στη διατροφή μας, σε μια εποχή όπου η ασφάλεια των τροφίμων απασχολεί και ανησυχεί ιδιαίτερα τους καταναλωτές, καθώς τα διατροφικά σκάνδαλα πληθαίνουν ενώ οι γενετικές τροποποιήσεις και η ακτινοβόληση τροφίμων βρίσκουν ολοένα και μεγαλύτερη εφαρμογή.

Σήμερα τα βιολογικά προϊόντα μπορούν να καλύψουν κάθε διατροφική μας ανάγκη: από το καθημερινό τραπέζι μέχρι μια ειδική διατροφή (δίαιτα, τροφική δυσανεξία, διαβήτης, κλπ). Πλέον, συναντάμε βιολογικά προϊόντα σε μεγάλη ποικιλία, τόσο σε φρούτα και λαχανικά, αλλά και σε κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα, ψωμί, δημητριακά, παιδικές τροφές και επιδόρπια.

Η βιολογική τροφή … το φάρμακό μας !

Στις σημερινά τρόφιμα έχει παρατηρηθεί σημαντική μείωση των συγκεντρώσεων θρεπτικών ουσιών. Συγκεκριμένα, σε μελέτη που εξέτασε τη σύνθεση 43 φυτικών τροφών το 1950 και το 1999, παρουσιάστηκαν σημαντικές μειώσεις της περιεκτικότητας 6 θρεπτικών συστατικών μεταξύ των οποίων: πρωτεΐνες, ασβέστιο, φώσφορος, σίδηρος, ριβοφλαβίνη και βιταμίνη C. Οι μειώσεις κυμάνθηκαν από 6% (πρωτεΐνες) έως 38% (ριβοφλαβίνη), με αποτέλεσμα τελικά την ανεπαρκή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών ακόμη κι όταν κάποιος ακολουθεί ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής.

Τα βιολογικά τρόφιμα έρχονται να καλύψουν το κενό αυτό, καθώς μελέτες έχουν δείξει υψηλότερη συγκέντρωση βιταμίνης C σε βιολογικά προϊόντα, όπως η πατάτα και τα φυλλώδη λαχανικά, καθώς και αυξημένες συγκεντρώσεις σε ανόργανα συστατικά όπως το ασβέστιο, μαγνήσιο, ο σίδηρος και το χρώμιο.

Μελέτη έδειξε ότι το λυκοπένιο στη ντομάτα, οι πολυφαινόλες στις πατάτες, τα φλαβονοειδή στα μήλα και η ρεσβερατόλη στο κόκκινο κρασί είναι σημαντικά αυξημένα στα βιολογικά προϊόντα.

Επιπλέον, τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά έχουν μικρότερη περιεκτικότητα νερού από τα συμβατικά και υψηλότερη σε ποσοστό επί του ξηρού περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά. Για παράδειγμα, τα βιολογικά πορτοκάλια, παρόλο που έχουν το μισό μέγεθος από τα συμβατικά είναι πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά περιέχουν 40% περισσότερα αντιοξειδωτικά από τα συμβατικά και το επίπεδο αντιοξειδωτικών στο γάλα που παράγεται βιολογικά είναι κατά 90% υψηλότερο από το συμβατικό.

Με τη βιολογική διατροφή ρυθμίζω το βάρος μου!

Στα βιολογικά προϊόντα δεν ανιχνεύονται υπολείμματα φυτοφαρμάκων, όπως εντομοκτόνα, αυξητικές ορμόνες, τεχνητά αρώματα και ζιζανιοκτόνα. Ο οργανισμός μας δεν έχει σχεδιαστεί για να επεξεργάζεται τέτοιες χημικές ουσίες, καθώς δεν μπορούν μεταβολιστούν από το ήπαρ. Το τελικό αποτέλεσμα είναι η συσσώρευση τοξικών ουσιών στο σώμα, γεγονός που έχει συνδεθεί με την αποθήκευση ακόμα περισσότερου λίπους, αλλά και την κατακράτηση υγρών, οδηγώντας σε αύξηση του σωματικού βάρους.

Επιπλέον, η συγκέντρωση επικίνδυνων τοξινών στο σώμα μπορεί να διαταράσσει το αίσθημα του κορεσμού και της πείνας. Τα αποθηκευμένα χημικά διαταράσσουν τις φυσικές δυνατότητες του σώματός μας να στέλνει σήματα όταν είμαστε πεινασμένοι ή χορτάτοι, αυξάνοντας τελικά την επιθυμία για κατανάλωση τροφής.

Πηγές: www.kardiologika.blogspot.com(Δρ Δημήτριος Ψυρρόπουλος)