-----------------------------
Τι είναι ο μεταβολισμός και γιατί πρέπει να τον παρακολουθούμε με σχολαστικότητα;

Όλοι οι οργανισμοί, ανάμεσά τους και ο ανθρώπινος, για να διατηρηθούν στη ζωή και να επιτελέσουν τις διάφορες λειτουργίες τους μετατρέπουν την τροφή σε ενέργεια.

Αυτή η διαδικασία, με τη βοήθεια του οξυγόνου, γίνεται μέσα στα κύτταρα, δηλαδή σε κάποια οργανίδια που ονομάζονται μιτοχόνδρια και τα οποία αποτελούν στην ουσία το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Εκτός όμως από την ενέργεια παράγονται και κάποιες άλλες ουσίες, οι "ελεύθερες ρίζες οξυγόνου" (ΕΡΟ) που κατά κάποιο τρόπο είναι τα "καυσαέρια" αυτών των δραστηριοτήτων του οργανισμού μας και οι οποίες είναι ιδιαίτερα τοξικές αν συγκεντρωθούν σε μεγάλες ποσότητες στο σώμα μας.

Ο οργανισμός μας, προσπαθεί μέσω των αντιοξειδωτικών ουσιών, δηλαδή της φυσικής άμυνας που διαθέτει να απομακρύνει αυτά τα τοξικά κατάλοιπα.

Αν όμως ο οργανισμός δεν τα καταφέρει τότε οι ΕΡΟ καταστρέφουν, "κομματιάζουν" τα κύτταρά μας με αποτέλεσμα την εμφάνιση σοβαρών ασθενειών και παθολογικών καταστάσεων.

Υποστηρίζεται ότι αν ήταν δυνατό αμέσως μετά τη δημιουργία τους να αφαιρούνται από τον οργανισμό οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου δεν θα αρρωσταίναμε ούτε θα γερνούσαμε σχεδόν ποτέ.

Από τα παραπάνω προκύπτει ένα βασικό ερώτημα:

-Πως μπορούμε να παρακολουθούμε και να προστατεύουμε το μεταβολισμό μας ώστε να αποφεύγουμε ή να αντιμετωπίζουμε πιο αποτελεσματικά τις ασθένειες και τις υπόλοιπες δυσάρεστες καταστάσεις;

Απάντηση

Καταρχάς πρέπει να εκτιμηθεί εργαστηριακά με αιματολογικές εξετάσεις

1) ο αριθμός των τοξικών κατάλοιπων δηλαδή των ελεύθερων ριζών οξυγόνου (dROMs) και

2) το επίπεδο της άμυνας του οργανισμού δηλαδή των αντιοξειδωτικών ουσιών (BAP).

Στη συνέχεια έχοντας σαν βάση τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να γίνεται η ταυτοποίηση του μεταβολικού προφίλ του εξεταζόμενου.

Μέσω των εξετάσεων, συνήθως βελτιώνονται εξαιρετικά πρώτον οι συνθήκες αντιμετώπισης των ασθενειών που ήδη έχουν εκδηλωθεί στον κάθε άνθρωπο και δεύτερον οι συνθήκες πρόληψης πολλών παθολογικών καταστάσεων.

Οι εξετάσεις αυτές, η ερμηνεία τους και η επακόλουθη καθοδήγηση πρέπει, σύμφωνα με τα παραπάνω, να γίνονται σε όλες τις ηλικίες τόσο στα παιδιά όσο και στους μεγάλους.

Ένα παράδειγμα που δείχνει χαρακτηριστικά τι σημαίνει η οξείδωση για το μεταβολισμό είναι αυτό με το μήλο: όταν αφήνουμε ένα καθαρισμένο μήλο για λίγη ώρα εκτεθειμένο στον αέρα τότε αυτό ‘’μαυρίζει’’ επειδή ‘’καταστρέφεται’’ από το οξυγόνο, δηλαδή τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου (ΕΡΟ).

Το ίδιο συμβαίνει σε κάθε κύτταρο του ανθρώπινου οργανισμού που ‘’βομβαρδίζεται’’ καθημερινά με περισσότερες από 10.000 ΕΡΟ. Αυτή είναι λοιπόν η οξείδωση.

Τα στοιχεία αντλήθηκαν από το βιβλίο "Μεταβολισμός και Οξείδωση, ένα από τα μυστικά της ζωής", Δρ Δημήτριος Ζ. Ψυρρόπουλος (τηλ: 6944-372-956), Εκδόσεις Copy City, Θεσσαλονίκη, 2012.

Στη σύγχρονη Ιατρική Μονάδα Μελέτης Μεταβολισμού και Οξείδωσης - MUMS παρακολουθείται ο μεταβολισμός και προσφέρεται πλήρης κάλυψη με οδηγίες και θεραπευτική – διατροφική καθοδήγηση (Θεσσαλονίκη, Κλεάνθους 16, τηλεφωνικό κέντρο επικοινωνίας – πληροφοριών - ραντεβού 2310 94 40 50).

Σε ‘’δύσκολες’’ περιπτώσεις διερευνάται και ο μοριακός μεταβολισμός των τριών βασικών συστατικών όλων των οργανισμών δηλαδή των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και των λιπιδίων (proteomics, glycomics, lipidomics).

Πληροφορίες:

-2310 94 40 50
-6983 85 78 23
-www.kardiologika.blogspot.com
-www.medecinalnature.blogspot.com
-www.mus-metabolism.blogspot.com
-e-mail:
metabolism.mums@gmail.com

Πέμπτη, 26 Ιουλίου 2012

Είναι η ασταξανθίνη ... ο ήρωας των ... αντιοξειδωτικών;
Ζαγκανίκα Σοφία, MD

Τα περισσότερα οφέλη της φυσικής Ασταξανθίνης στην υγεία μας στηρίζονται στην αντιοξειδωτική της δύναμη.

Τα καροτενοειδή είναι οι χρωστικές οι οποίες προσδίδουν στα περισσότερα φαγητά που τρώμε το υπέροχό τους χρώμα. Η κόκκινη ώριμη ντομάτα που είχατε στη σαλάτα σας το προηγούμενο βράδυ οφείλει το πλούσιο της χρώμα σε ένα καροτενοειδές που λέγεται “Λυκοπένιο”. Τα καροτενοειδή έχουν την καταπληκτική ικανότητα να αντιδρούν και να εξουδετερώνουν τα “οξειδωτικά”, χημικά αντιδραστικά είδη οξυγόνου, γνωστά ως μονοξείδια οξυγόνου και ελεύθερες ρίζες.

Η φυσική ασταξανθίνη έχει τη μεγαλύτερη δυνατότητα να επιδίδεται στην αντιοξειδωτική της δράση, γεγονός που την κάνει να είναι παγκοσμίως το δυνατότερο φυσικό αντιοξειδωτικό.

Τι είναι η Ασταξανθίνη;

Πολλές φορές όταν περπατάμε κατά μήκος μιας αποξηραμένης λιμνούλας παρατηρούμε κάποιες κόκκινες κηλίδες στον άλλοτε πυθμένα της. Αυτές οι κηλίδες είναι η φυσική ασταξανθίνη. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της φυσικής μετατροπής του πράσινου φύκους σε κόκκινο λόγω περιβαλλοντικού στρες. Το στρες αυτό οφείλεται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως έλλειψη τροφής,  απουσία νερού, έντονη ηλιακή ακτινοβολία και ζέστη, ακόμα και τσουχτερό κρύο. Λόγω των συνθηκών αυτών, τα κύτταρα του φύκους υπερσυσσωρεύουν την κόκκινη χρωστική ασταξανθίνη. Είναι ένας μηχανισμός επιβίωσης του φύκους, όπου η ασταξανθίνη λειτουργεί ως ένα “δυναμικό πεδίο” και προστατεύει την άλγη από την έλλειψη θρεπτικών συστατικών και την έντονη ηλιακή ακτινοβολία.

Η ασταξανθίνη μπορεί να βρεθεί σε φυτά και ζώα σε όλο τον κόσμο. Όποιος θαλάσσιος οργανισμός έχει κοκκινωπό ή ροζ χρώμα περιέχει φυσική ασταξανθίνη. Το ζώο με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση ασταξανθίνης είναι ο σολομός, στον οποίο συγκεντρώνεται στους μύες και τους κάνει ήρωες αντοχής στο ζωικό βασίλειο.

Αντιοξειδωτικά vs ελεύθερων ριζών

ελεύθερες ρίζες προκαλούν ζημιές στους ιστούς και προκαλούν αρνητικά το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου. Αποδυναμώνουν και μπορούν να καταστρέψουν τα κύτταρα και το DNA που βρίσκεται μέσα σε αυτά. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η καταστροφή του DNA είναι ο κυριότερος παράγοντας της γήρανσης του οργανισμού. Τα αντιοξειδωτικά μπορούν να ουδετεροποιήσουν τις ελεύθερες ρίζες και να μάς προφυλάξουν από την κυτταρική καταστροφή, πριν αυτή προκληθεί.

Υπάρχουν δύο κρίσιμα σημεία που θα πρέπει να αναφέρουμε όταν κρίνουμε το αντιοξειδωτικό που θα καταναλώσουμε και όταν αποφασίζουμε το τι τρώμε και το τι συμπληρώματα διατροφής πρέπει να λάβουμε. Πρώτον,αν είναι το αντιοξειδωτικό ισχυρό. Το δεύτερο σημείο που πρέπει να αναφέρουμε αντιμάχεται το πρώτο. Τα αντιοξειδωτικά είναι προτιμότερο να λαμβάνονται με μια ποικιλία άλλων αντιοξειδωτικών. Τα αντιοξειδωτικά δουλεύουν μεταξύ τους και θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχουν σχέση συνεργασίας.

Πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε τη σωστή αντιοξειδωτική προστασία;

•• Έχοντας μία σωστή καθημερινή διατροφή με φρέσκα φρούτα και λαχανικά.
•• Καταναλώνοντας μία υψηλής ποιότητας προβιταμίνη
•• Καταναλώνοντας φυτικά συμπληρώματα διατροφής, όπως η σπιρουλίνα
•• Καταναλώνοντας ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, όπως η φυσική ασταξανθίνη.

Τι μπορεί να καταφέρει η Ασταξανθίνη;

Η φυσική ασταξανθίνη έχει το εκπληκτικό πλεονέκτημα - να ταξιδεύει σε όλο το σώμα και σε όλα τα όργανα - στον εγκέφαλο, στην καρδιά, στους μύες ακόμα και στο δέρμα, καταπολεμώντας τις οξειδώσεις και τις φλεγμονές και αυτός είναι ο λόγος που τα προστατεύει.

1. Διαπερνά τον αιματοεκεφαλικό φραγμό και φέρνει την αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη προστασία στον εγκέφαλο και στο κεντρικό νευρικό σύστημα.
2. Διαπερνά τον φραγμό αίματος και αμφιβληστροειδούς και φέρνει την αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη προστασία  στα μάτια.
3. Διαχέεται αποτελεσματικά στο σώμα, έτσι ώστε να φέρει την αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη προστασία σε υψηλά επίπεδα σε όλα τα όργανα και δέρμα.
4. Καλύπτει τις κυτταρικές μεμβράνες.
5. Δημιουργεί δεσμούς με τον μυϊκό ιστό.
6. Λειτουργεί ως ένα super-ισχυρό αντιοξειδωτικό και εξουδετερώνει ταχύτατα τις ελεύθερες ρίζες και ουδετεροποιεί τα μονοξείδια οξυγόνου.

Με αποτέλεσμα:

• Περισσότερο από το 80% όσων την χρησιμοποίησαν δήλωσαν ότι οι πόνοι και τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας και του ρευματοειδούς αρθρίτη βελτιώθηκαν μετά τη λήψη της ως συμπλήρωμα.

• Επίσης, η λήψη της ασταξανθίνης έδειξε βελτίωση στα συμπτώματα του άσθματος και του υπερτροφικού προστάτη.

• Μετά από λήψη οχτώ εβδομάδων φυσικής ασταξανθίνης, η ομάδα αγωγής έδειξε συνολικά αξιοθαύμαστη βελτίωση στη δύναμη της λαβής της τάξεως του 93%, ενώ ταυτόχρονα αξιολόγησε ότι το επίπεδο του πόνου μειώθηκε.

• Τα αποτελέσματα στην ομάδα αγωγής ήταν 27% μείωση του καθημερινού πόνου μετά από τέσσερις εβδομάδες και μια μείωση της τάξης του 41% μετά από οχτώ εβδομάδες.

• Διάφορες μελέτες έχουν αποδείξει ότι  6 mg την ημέρα φυσικής ασταξανθίνης ως συμπλήρωμα για 4 εβδομάδες μπορούν να μειώσουν τον πόνο στα μάτια, την ξηρότητα, την κούραση και τη θολή όραση.

• Αποτελέσματα ερευνών έδειξαν ότι σε διάστημα δύο εβδομάδων με μία συγκεκριμένη αγωγή των 4 mg την ημέρα, υπήρξε μία αξιοσημείωτη αύξηση του χρόνου που χρειαζόταν η UV ακτινοβολία να διαπεράσει την επιδερμίδα.

• Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ασταξανθίνη μπορεί να εμποδίσει σημαντικά την υποβάθμιση του κολλαγόνου και του σχηματισμού ρυτίδων από την βλαβερή UV ακτινοβολία.

• Αν μπορεί να μειωθεί η παραγωγή μελανίνης κατά 40%, θα αποφευχθεί η δημιουργία γεροντικών κηλίδων και φακίδων.

Πηγές: www.medicinalnature.blogspot.gr (Δρ Δημήτριος Ψυρρόπουλος)