-----------------------------
Τι είναι ο μεταβολισμός και γιατί πρέπει να τον παρακολουθούμε με σχολαστικότητα;

Όλοι οι οργανισμοί, ανάμεσά τους και ο ανθρώπινος, για να διατηρηθούν στη ζωή και να επιτελέσουν τις διάφορες λειτουργίες τους μετατρέπουν την τροφή σε ενέργεια.

Αυτή η διαδικασία, με τη βοήθεια του οξυγόνου, γίνεται μέσα στα κύτταρα, δηλαδή σε κάποια οργανίδια που ονομάζονται μιτοχόνδρια και τα οποία αποτελούν στην ουσία το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Εκτός όμως από την ενέργεια παράγονται και κάποιες άλλες ουσίες, οι "ελεύθερες ρίζες οξυγόνου" (ΕΡΟ) που κατά κάποιο τρόπο είναι τα "καυσαέρια" αυτών των δραστηριοτήτων του οργανισμού μας και οι οποίες είναι ιδιαίτερα τοξικές αν συγκεντρωθούν σε μεγάλες ποσότητες στο σώμα μας.

Ο οργανισμός μας, προσπαθεί μέσω των αντιοξειδωτικών ουσιών, δηλαδή της φυσικής άμυνας που διαθέτει να απομακρύνει αυτά τα τοξικά κατάλοιπα.

Αν όμως ο οργανισμός δεν τα καταφέρει τότε οι ΕΡΟ καταστρέφουν, "κομματιάζουν" τα κύτταρά μας με αποτέλεσμα την εμφάνιση σοβαρών ασθενειών και παθολογικών καταστάσεων.

Υποστηρίζεται ότι αν ήταν δυνατό αμέσως μετά τη δημιουργία τους να αφαιρούνται από τον οργανισμό οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου δεν θα αρρωσταίναμε ούτε θα γερνούσαμε σχεδόν ποτέ.

Από τα παραπάνω προκύπτει ένα βασικό ερώτημα:

-Πως μπορούμε να παρακολουθούμε και να προστατεύουμε το μεταβολισμό μας ώστε να αποφεύγουμε ή να αντιμετωπίζουμε πιο αποτελεσματικά τις ασθένειες και τις υπόλοιπες δυσάρεστες καταστάσεις;

Απάντηση

Καταρχάς πρέπει να εκτιμηθεί εργαστηριακά με αιματολογικές εξετάσεις

1) ο αριθμός των τοξικών κατάλοιπων δηλαδή των ελεύθερων ριζών οξυγόνου (dROMs) και

2) το επίπεδο της άμυνας του οργανισμού δηλαδή των αντιοξειδωτικών ουσιών (BAP).

Στη συνέχεια έχοντας σαν βάση τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να γίνεται η ταυτοποίηση του μεταβολικού προφίλ του εξεταζόμενου.

Μέσω των εξετάσεων, συνήθως βελτιώνονται εξαιρετικά πρώτον οι συνθήκες αντιμετώπισης των ασθενειών που ήδη έχουν εκδηλωθεί στον κάθε άνθρωπο και δεύτερον οι συνθήκες πρόληψης πολλών παθολογικών καταστάσεων.

Οι εξετάσεις αυτές, η ερμηνεία τους και η επακόλουθη καθοδήγηση πρέπει, σύμφωνα με τα παραπάνω, να γίνονται σε όλες τις ηλικίες τόσο στα παιδιά όσο και στους μεγάλους.

Ένα παράδειγμα που δείχνει χαρακτηριστικά τι σημαίνει η οξείδωση για το μεταβολισμό είναι αυτό με το μήλο: όταν αφήνουμε ένα καθαρισμένο μήλο για λίγη ώρα εκτεθειμένο στον αέρα τότε αυτό ‘’μαυρίζει’’ επειδή ‘’καταστρέφεται’’ από το οξυγόνο, δηλαδή τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου (ΕΡΟ).

Το ίδιο συμβαίνει σε κάθε κύτταρο του ανθρώπινου οργανισμού που ‘’βομβαρδίζεται’’ καθημερινά με περισσότερες από 10.000 ΕΡΟ. Αυτή είναι λοιπόν η οξείδωση.

Τα στοιχεία αντλήθηκαν από το βιβλίο "Μεταβολισμός και Οξείδωση, ένα από τα μυστικά της ζωής", Δρ Δημήτριος Ζ. Ψυρρόπουλος (τηλ: 6944-372-956), Εκδόσεις Copy City, Θεσσαλονίκη, 2012.

Στη σύγχρονη Ιατρική Μονάδα Μελέτης Μεταβολισμού και Οξείδωσης - MUMS παρακολουθείται ο μεταβολισμός και προσφέρεται πλήρης κάλυψη με οδηγίες και θεραπευτική – διατροφική καθοδήγηση (Θεσσαλονίκη, Κλεάνθους 16, τηλεφωνικό κέντρο επικοινωνίας – πληροφοριών - ραντεβού 2310 94 40 50).

Σε ‘’δύσκολες’’ περιπτώσεις διερευνάται και ο μοριακός μεταβολισμός των τριών βασικών συστατικών όλων των οργανισμών δηλαδή των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και των λιπιδίων (proteomics, glycomics, lipidomics).

Πληροφορίες:

-2310 94 40 50
-6983 85 78 23
-www.kardiologika.blogspot.com
-www.medecinalnature.blogspot.com
-www.mus-metabolism.blogspot.com
-e-mail:
metabolism.mums@gmail.com

Τρίτη, 31 Ιουλίου 2012

Ηλιοθεραπεία. Πόσο καλό μας κάνει?
Ζαγκανίκα σοφία, MD
Η υπεριώδης ακτινοβολία από τον ήλιο και από πηγές τεχνητής υπεριώδους ακτινοβολίας (όπως τα solarium) αποτελούν τον υπ’ αριθμόν ένα παράγοντα κινδύνου και στους τρεις τύπους καρκίνου του δέρματος. Έχετε υπόψη σας ότι στα σαλόνια μαυρίσματος (solarium) δέχεστε παρόμοια ακτινοβολία με το αληθινό ηλιακό φως. Τι πρέπει να κάνετε για να προστατέψετε το δέρμα σας;

Πάτε στον ειδικό
Αν έχετε πολύ ανοικτό φωτότυπο δέρματος ή εμφανίζετε φακίδες στο σώμα σας θα πρέπει να κάνετε προληπτική εξέταση του δέρματός σας από γιατρό κάθε χρόνο. Το ίδιο ισχύει και όταν κάποιο από τα στενά συγγενικά σας πρόσωπα εμφάνισε καρκίνο του δέρματος. Στις περιπτώσεις που υπάρχει ήδη ιστορικό καρκίνου του δέρματος, πρέπει να γίνεται αυτοεξέταση του δέρματος συμπεριλαμβανομένων των χειλιών και των βλεφάρων τουλάχιστον κάθε 6 μήνες.

Κάντε αυτοεξέταση
Αυτά είναι τα επτά σημεία που θα σας δείξουν εάν υπάρχει πρόβλημα. Έλεγξε τα παρακάτω σημεία ένα προς ένα:
•Κάθε σκληρή-τραχιά (γενικά με ανώμαλη επιφάνεια) ή κόκκινη περιοχή του δέρματος με μέγεθος μεγαλύτερο από κεφαλή ενός σπίρτου που δεν υποχωρεί.
•Κάθε περιοχή του δέρματος που παραμένει ερεθισμένη ή φλεγμαίνουσα (κόκκινη και με φαγούρα-κνησμό). •Κάθε πληγή που δεν επουλώνεται μέσα σε δύο εβδομάδες.
•Κάθε περιοχή που αιμορραγεί.
•Κάθε περιοχή με διαβρώσεις που δεν υποχωρούν. •Κάθε χρωματισμένη κηλίδα που μεγαλώνει στο πέρασμα του χρόνου.
•Κάθε καφέ ή μαύρη κηλίδα με μέγεθος μεγαλύτερο από τη γόμα ενός μολυβιού (6mm) ή που αλλάζει μέγεθος ή χρώμα.

Ακολουθήστε τον κανόνα ABCDE
Οι περισσότεροι καρκίνοι του δέρματος δεν εμφανίζουν σκούρο χρώμα, ωστόσο παρατηρήστε τις τυχόν σκούρες κηλίδες σας προσεκτικά. Οι σκουρόχρωμες ελιές (σπίλοι) μπορεί να αλλάξουν και να γίνουν πολύ επικίνδυνες. Αν έχετε σκούρες ελιές θα πρέπει να τις παρακολουθείτε σύμφωνα με τον κανόνα «ABCDE». Τι υπαγορεύει αυτός ο κανόνας;
Α όπως Asymmetry, ασυμμετρία: Οι δύο πλευρές σε μία ελιά δεν είναι όμοιες.
Β όπως Border, όρια: Το περίγραμμα σε μια ελιά είναι ασαφές ή ακανόνιστο.
C όπως Colour, χρώμα: Το χρώμα σε μια ελιά αλλάζει.
D όπως Diameter, διάσταση: Όταν το μέγεθος είναι μεγαλύτερο από 0.6 cm (το μέγεθος που έχει η γόμα στο πίσω μέρος ενός μολυβιού).
Ε όπως Elevation& Evolution, ανύψωση και εξέλιξη: Όταν σε έναν σπίλο αυξάνει το πάχος του ή εμφανίζει τραχεία επιφάνεια και όταν αλλάζει όψη σύμφωνα με όλα τα παραπάνω ABCDE κριτήρια.

 Εκτεθείτε στον ήλιο με ασφάλεια
Οι οδηγίες των ειδικών για ασφαλή έκθεση στον ήλιο, στοχεύουν αφενός στην προστασία του δέρματός σας, αφετέρου στη μείωση του κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου του δέρματος. Ιδού τι πρέπει να προσέξετε για το… δέρμα σας και όχι μόνο:
* Περιορίστε τον χρόνο έκθεσης στο φως του ήλιου Ο ήλιος είναι πιο δυνατός κατά τις μεσημεριανές ώρες, κυρίως από τις 10 π.μ. ως τις 4 μ.μ. Κατά το χρονικό αυτό διάστημα ο ήλιος μπορεί να προκαλέσει τη μεγαλύτερη βλάβη στο ανθρώπινο δέρμα. Μάλιστα, κοντά σε νερό, χιόνι και άμμο υπάρχουν ακόμη περισσότερες αντανακλάσεις των ηλιακών ακτίνων, οπότε η πιθανότητα για έγκαυμα αυξάνεται. Το ηλιακό έγκαυμα αλλά και το μαύρισμα είναι αδιαμφισβήτητες ενδείξεις ότι το δέρμα σας έχει υποστεί βλάβη από τον ήλιο. Να θυμάστε ότι όσο μεγαλύτερη είναι αυτή η βλάβη στο δέρμα, τόσο πιο πιθανό είναι να εμφανιστούν πρώιμα ρυτίδες, καρκίνος του δέρματος καθώς και άλλα δερματικά προβλήματα.
*Απομακρυνθείτε αμέσως από τον ήλιο, εάν κοκκινίσει το δέρμα σας. Θα πρέπει να μεταφερθείτε σε κλειστό χώρο.
*Μείνετε κάτω από ομπρέλες. Όταν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους, να χρησιμοποιείτε πάντοτε οποιοδήποτε διαθέσιμο σκίαστρο υπάρχει στην περιοχή, είτε φυσικό (δέντρα) είτε τεχνητό (τέντες, ομπρέλες κ.α.).
*Χρησιμοποιήστε αντηλιακό. Χρησιμοποιείτε αντηλιακό ευρέως φάσματος για να προστατευτείτε από τις ακτίνες UVA και UVB με δείκτη προστασίας (SPF) τουλάχιστον 15, ακόμα και τις συννεφιασμένες μέρες. Μην το τσιγκουνεύεστε, απλώστε το σε όλες τις περιοχές του σώματός σας που εκτίθενται στον ήλιο: μύτη, αυχένα, αυτιά, χέρια, πόδια. Προστατέψτε τα χείλη σας με ειδικά προϊόντα. Γενικά το αντηλιακό θα πρέπει να εφαρμόζεται περίπου 30 λεπτά πριν από την έκθεση στον ήλιο και φυσικά να ανανεώνεται μετά το κολύμπι.
*Βάλτε γυαλιά και καπέλο τώρα! Σας προστατεύουν κι αυτά έναντι των ακτίνων UVA και UVB . Όταν το καπέλο δεν καλύπτει καλά τα αυτιά και τον αυχένα, βάλτε άφθονο αντηλιακό.
*Ντυθείτε! Βάλτε ρούχα που να καλύπτουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιφάνεια του σώματός σας. Οι περιοχές που καλύπτονται από ρούχα είναι πάντα περισσότερο προστατευμένες σε σχέση με ένα αντηλιακό. Όσο πιο πυκνή είναι η ύφανση ενός ρούχου, τόσο μεγαλύτερη η προστασία παρέχει.

Το μυστικό
Μην κάνετε ηλιοθεραπεία για να αποκτήσετε το μπρούτζινο χρώμα που ονειρεύεστε. Ακόμη κι αν χρησιμοποιήστε κάποιο self tan μην ξεχνάτε ότι το χρώμα που δίνουν τα προϊόντα αυτά δεν προστατεύoυν από τον ήλιο.

Πηγές: www.omorfamystika.gr (Υγεία)