-----------------------------
Τι είναι ο μεταβολισμός και γιατί πρέπει να τον παρακολουθούμε με σχολαστικότητα;

Όλοι οι οργανισμοί, ανάμεσά τους και ο ανθρώπινος, για να διατηρηθούν στη ζωή και να επιτελέσουν τις διάφορες λειτουργίες τους μετατρέπουν την τροφή σε ενέργεια.

Αυτή η διαδικασία, με τη βοήθεια του οξυγόνου, γίνεται μέσα στα κύτταρα, δηλαδή σε κάποια οργανίδια που ονομάζονται μιτοχόνδρια και τα οποία αποτελούν στην ουσία το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Εκτός όμως από την ενέργεια παράγονται και κάποιες άλλες ουσίες, οι "ελεύθερες ρίζες οξυγόνου" (ΕΡΟ) που κατά κάποιο τρόπο είναι τα "καυσαέρια" αυτών των δραστηριοτήτων του οργανισμού μας και οι οποίες είναι ιδιαίτερα τοξικές αν συγκεντρωθούν σε μεγάλες ποσότητες στο σώμα μας.

Ο οργανισμός μας, προσπαθεί μέσω των αντιοξειδωτικών ουσιών, δηλαδή της φυσικής άμυνας που διαθέτει να απομακρύνει αυτά τα τοξικά κατάλοιπα.

Αν όμως ο οργανισμός δεν τα καταφέρει τότε οι ΕΡΟ καταστρέφουν, "κομματιάζουν" τα κύτταρά μας με αποτέλεσμα την εμφάνιση σοβαρών ασθενειών και παθολογικών καταστάσεων.

Υποστηρίζεται ότι αν ήταν δυνατό αμέσως μετά τη δημιουργία τους να αφαιρούνται από τον οργανισμό οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου δεν θα αρρωσταίναμε ούτε θα γερνούσαμε σχεδόν ποτέ.

Από τα παραπάνω προκύπτει ένα βασικό ερώτημα:

-Πως μπορούμε να παρακολουθούμε και να προστατεύουμε το μεταβολισμό μας ώστε να αποφεύγουμε ή να αντιμετωπίζουμε πιο αποτελεσματικά τις ασθένειες και τις υπόλοιπες δυσάρεστες καταστάσεις;

Απάντηση

Καταρχάς πρέπει να εκτιμηθεί εργαστηριακά με αιματολογικές εξετάσεις

1) ο αριθμός των τοξικών κατάλοιπων δηλαδή των ελεύθερων ριζών οξυγόνου (dROMs) και

2) το επίπεδο της άμυνας του οργανισμού δηλαδή των αντιοξειδωτικών ουσιών (BAP).

Στη συνέχεια έχοντας σαν βάση τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να γίνεται η ταυτοποίηση του μεταβολικού προφίλ του εξεταζόμενου.

Μέσω των εξετάσεων, συνήθως βελτιώνονται εξαιρετικά πρώτον οι συνθήκες αντιμετώπισης των ασθενειών που ήδη έχουν εκδηλωθεί στον κάθε άνθρωπο και δεύτερον οι συνθήκες πρόληψης πολλών παθολογικών καταστάσεων.

Οι εξετάσεις αυτές, η ερμηνεία τους και η επακόλουθη καθοδήγηση πρέπει, σύμφωνα με τα παραπάνω, να γίνονται σε όλες τις ηλικίες τόσο στα παιδιά όσο και στους μεγάλους.

Ένα παράδειγμα που δείχνει χαρακτηριστικά τι σημαίνει η οξείδωση για το μεταβολισμό είναι αυτό με το μήλο: όταν αφήνουμε ένα καθαρισμένο μήλο για λίγη ώρα εκτεθειμένο στον αέρα τότε αυτό ‘’μαυρίζει’’ επειδή ‘’καταστρέφεται’’ από το οξυγόνο, δηλαδή τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου (ΕΡΟ).

Το ίδιο συμβαίνει σε κάθε κύτταρο του ανθρώπινου οργανισμού που ‘’βομβαρδίζεται’’ καθημερινά με περισσότερες από 10.000 ΕΡΟ. Αυτή είναι λοιπόν η οξείδωση.

Τα στοιχεία αντλήθηκαν από το βιβλίο "Μεταβολισμός και Οξείδωση, ένα από τα μυστικά της ζωής", Δρ Δημήτριος Ζ. Ψυρρόπουλος (τηλ: 6944-372-956), Εκδόσεις Copy City, Θεσσαλονίκη, 2012.

Στη σύγχρονη Ιατρική Μονάδα Μελέτης Μεταβολισμού και Οξείδωσης - MUMS παρακολουθείται ο μεταβολισμός και προσφέρεται πλήρης κάλυψη με οδηγίες και θεραπευτική – διατροφική καθοδήγηση (Θεσσαλονίκη, Κλεάνθους 16, τηλεφωνικό κέντρο επικοινωνίας – πληροφοριών - ραντεβού 2310 94 40 50).

Σε ‘’δύσκολες’’ περιπτώσεις διερευνάται και ο μοριακός μεταβολισμός των τριών βασικών συστατικών όλων των οργανισμών δηλαδή των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και των λιπιδίων (proteomics, glycomics, lipidomics).

Πληροφορίες:

-2310 94 40 50
-6983 85 78 23
-www.kardiologika.blogspot.com
-www.medecinalnature.blogspot.com
-www.mus-metabolism.blogspot.com
-e-mail:
metabolism.mums@gmail.com

Τρίτη, 4 Σεπτεμβρίου 2012

Τα αντιοξειδωτικά ... προλαμβάνουν τον καρκίνο του παγκρέατος ...!

Ζαγκανίκα Σοφία, MD

Βιταμίνες C και Ε

Τα αντιοξειδωτικά προλαμβάνουν τον καρκίνο του παγκρέατος 

Τα άτομα των οποίων η διατροφή περιλαμβάνει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C και Ε καθώς και σεληνίου έχουν μικρότερο κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος, σύμφωνα με αγγλική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Gut.

Οι συμμετέχοντες που είχαν την υψηλότερη πρόσληψη των προαναφερόμενων ουσιών είχαν 67% μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του παγκρέατος σε ορίζοντα 10ετίας, συγκριτικά με εκείνους που είχαν την χαμηλότερη πρόσληψη.

Ο μειωμένος κίνδυνος ενδεχομένως να εξηγείται από το γεγονός ότι οι βιταμίνες C, E και σελήνιο είναι αντιοξειδωτικά, που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου οι οποίες καταστρέφουν το DNA.

Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι θανατηφόρος. Εκτιμάται ότι μόνο στις ΗΠΑ 44.000 άτομα θα διαγνωστούν το 2012 και 37.000 θα πεθάνουν εξαιτίας της ασθένειας, σύμφωνα με το Εθνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ.

Η έρευνα

Οι επιστήμονες συγκέντρωσαν στοιχεία για 24.000 άτομα, 40-74 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο, που είχαν πάρει μέρος στην έρευνα EPIC-Norfolk Study (1993-97). Οι συμμετέχοντες είχαν συμπληρώσει ερωτηματολόγια για το ιατρικό ιστορικό τους και είχαν δώσει δείγματα αίματος, ενώ είχαν τηρήσει και διατροφικά ημερολόγια.

Μέσω των τελευταίων οι ερευνητές υπολόγισαν την πρόσληψη βιταμίνης Ε και σεληνίου, ενώ τα επίπεδα της βιταμίνης C μετρήθηκαν από τα δείγματα αίματος.

Σε διάστημα 10 ετών, 49 συμμετέχοντες εκδήλωσαν καρκίνο του παγκρέατος.

Οι ερευνητές συνέκριναν το διατροφολόγιο τους με αυτό 4.000 υγιών ατόμων. Παρατήρησαν ότι υπήρχε σχέση μεταξύ καρκίνου του παγκρέατος και της πρόσληψης βιταμίνης Ε και σεληνίου. Τα άτομα με την χαμηλότερη πρόσληψη είχαν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν.

Ομοίως, τα άτομα με την ελάχιστη πρόσληψη βιταμίνης Ε είχαν 43% μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν παγκρεατικό καρκίνο. Ως προς την βιταμίνη C, οι ερευνητές παρατήρησαν γενικά μειωμένο κίνδυνο καρκίνου, όσο μεγαλύτερα τα επίπεδα της στο αίμα.

Πηγές: www.kardiologika.blogspot.gr (Δρ Δημήτριος Ψυρρόπουλος)