-----------------------------
Τι είναι ο μεταβολισμός και γιατί πρέπει να τον παρακολουθούμε με σχολαστικότητα;

Όλοι οι οργανισμοί, ανάμεσά τους και ο ανθρώπινος, για να διατηρηθούν στη ζωή και να επιτελέσουν τις διάφορες λειτουργίες τους μετατρέπουν την τροφή σε ενέργεια.

Αυτή η διαδικασία, με τη βοήθεια του οξυγόνου, γίνεται μέσα στα κύτταρα, δηλαδή σε κάποια οργανίδια που ονομάζονται μιτοχόνδρια και τα οποία αποτελούν στην ουσία το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Εκτός όμως από την ενέργεια παράγονται και κάποιες άλλες ουσίες, οι "ελεύθερες ρίζες οξυγόνου" (ΕΡΟ) που κατά κάποιο τρόπο είναι τα "καυσαέρια" αυτών των δραστηριοτήτων του οργανισμού μας και οι οποίες είναι ιδιαίτερα τοξικές αν συγκεντρωθούν σε μεγάλες ποσότητες στο σώμα μας.

Ο οργανισμός μας, προσπαθεί μέσω των αντιοξειδωτικών ουσιών, δηλαδή της φυσικής άμυνας που διαθέτει να απομακρύνει αυτά τα τοξικά κατάλοιπα.

Αν όμως ο οργανισμός δεν τα καταφέρει τότε οι ΕΡΟ καταστρέφουν, "κομματιάζουν" τα κύτταρά μας με αποτέλεσμα την εμφάνιση σοβαρών ασθενειών και παθολογικών καταστάσεων.

Υποστηρίζεται ότι αν ήταν δυνατό αμέσως μετά τη δημιουργία τους να αφαιρούνται από τον οργανισμό οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου δεν θα αρρωσταίναμε ούτε θα γερνούσαμε σχεδόν ποτέ.

Από τα παραπάνω προκύπτει ένα βασικό ερώτημα:

-Πως μπορούμε να παρακολουθούμε και να προστατεύουμε το μεταβολισμό μας ώστε να αποφεύγουμε ή να αντιμετωπίζουμε πιο αποτελεσματικά τις ασθένειες και τις υπόλοιπες δυσάρεστες καταστάσεις;

Απάντηση

Καταρχάς πρέπει να εκτιμηθεί εργαστηριακά με αιματολογικές εξετάσεις

1) ο αριθμός των τοξικών κατάλοιπων δηλαδή των ελεύθερων ριζών οξυγόνου (dROMs) και

2) το επίπεδο της άμυνας του οργανισμού δηλαδή των αντιοξειδωτικών ουσιών (BAP).

Στη συνέχεια έχοντας σαν βάση τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να γίνεται η ταυτοποίηση του μεταβολικού προφίλ του εξεταζόμενου.

Μέσω των εξετάσεων, συνήθως βελτιώνονται εξαιρετικά πρώτον οι συνθήκες αντιμετώπισης των ασθενειών που ήδη έχουν εκδηλωθεί στον κάθε άνθρωπο και δεύτερον οι συνθήκες πρόληψης πολλών παθολογικών καταστάσεων.

Οι εξετάσεις αυτές, η ερμηνεία τους και η επακόλουθη καθοδήγηση πρέπει, σύμφωνα με τα παραπάνω, να γίνονται σε όλες τις ηλικίες τόσο στα παιδιά όσο και στους μεγάλους.

Ένα παράδειγμα που δείχνει χαρακτηριστικά τι σημαίνει η οξείδωση για το μεταβολισμό είναι αυτό με το μήλο: όταν αφήνουμε ένα καθαρισμένο μήλο για λίγη ώρα εκτεθειμένο στον αέρα τότε αυτό ‘’μαυρίζει’’ επειδή ‘’καταστρέφεται’’ από το οξυγόνο, δηλαδή τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου (ΕΡΟ).

Το ίδιο συμβαίνει σε κάθε κύτταρο του ανθρώπινου οργανισμού που ‘’βομβαρδίζεται’’ καθημερινά με περισσότερες από 10.000 ΕΡΟ. Αυτή είναι λοιπόν η οξείδωση.

Τα στοιχεία αντλήθηκαν από το βιβλίο "Μεταβολισμός και Οξείδωση, ένα από τα μυστικά της ζωής", Δρ Δημήτριος Ζ. Ψυρρόπουλος (τηλ: 6944-372-956), Εκδόσεις Copy City, Θεσσαλονίκη, 2012.

Στη σύγχρονη Ιατρική Μονάδα Μελέτης Μεταβολισμού και Οξείδωσης - MUMS παρακολουθείται ο μεταβολισμός και προσφέρεται πλήρης κάλυψη με οδηγίες και θεραπευτική – διατροφική καθοδήγηση (Θεσσαλονίκη, Κλεάνθους 16, τηλεφωνικό κέντρο επικοινωνίας – πληροφοριών - ραντεβού 2310 94 40 50).

Σε ‘’δύσκολες’’ περιπτώσεις διερευνάται και ο μοριακός μεταβολισμός των τριών βασικών συστατικών όλων των οργανισμών δηλαδή των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και των λιπιδίων (proteomics, glycomics, lipidomics).

Πληροφορίες:

-2310 94 40 50
-6983 85 78 23
-www.kardiologika.blogspot.com
-www.medecinalnature.blogspot.com
-www.mus-metabolism.blogspot.com
-e-mail:
metabolism.mums@gmail.com

Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου 2012

Η αλόη στην υπηρεσία της υγείας και της ομορφιάς


Ζαγκανίκα Σοφία, MD

Υποφέρετε από το έντερό σας και αισθάνεστε φουσκωμένη την κοιλιά σας; Μήπως η επιδερμίδα σας είναι ερεθισμένη και αφυδατωμένη; Δοκιμάστε την αλόη: είναι μαλακτική, επουλώνει τις πληγές, διεγείρει την έκκριση χολής και είναι άριστο καθαρτικό για το έντερο.
Η δίαιτα με βάση την αλόη θα σας χαρίσει κομψή σιλουέτα και λαμπερή επιδερμίδα.
H αλόη είναι πλούσια σε πολύτιμες ουσίες  : 
• ένζυμα 
Ουσίες που απελευθερώνουν τις βιοχημικές αντιδράσεις του οργανισμού. Συγκεκριμένα, κατά τη διαδικασία της πέψης, επιτελούν βασικές λειτουργίες που συμβάλλουν στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών των τροφίμων.
 
• αμινοξέα
Είναι τα δομικά υλικά των πρωτεϊνών. Η αλόη περιέχει συστατικά που ο οργανισμός αδυνατεί να σχηματίσει μόνος του και πρέπει να λαμβάνονται μέσω της διατροφής.
 
• πολυσακχαρίτες
Η αλόη είναι πλούσια σε πολυσακχαρίτες, σάκχαρα που έχουν ενυδατικές ικανότητες και είναι χρήσιμες μεταξύ άλλων στη παραγωγή του κολλαγόνου, ουσίας που χαρίζει ελαστικότητα στο δέρμα.
 
• βιταμίνες
Περιέχει πλήθος βιταμινών: η Α και β-καροτίνη είναι φυσικά αντιρυτιδικά. Η θειαμίνη και η νιασίνη, σπουδαία αντιοξειδωτικά, που εμποδίζουν τη δημιουργία των ελεύθερων ριζών. Η βιταμίνη C ενδυναμώνει το αμυντικό σύστημα και προστατεύει από τις μολύνσεις.
 
 μέταλλα
Η αλόη είναι πλούσια σε ασβέστιο, μέταλλο αναντικατάστατο για τα οστά και τα δόντια, ψευδάργυρο, χρήσιμο για την υγεία του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών, μαγνήσιου και κάλιου, στοιχείων απαραίτητων για την παραγωγή ενέργειας.

Αποτοξινώνει τον οργανισμό 
Η αλόη έχει ισχυρή αποτοξινωτική δράση. Λειτουργεί σαν μια φυσική “σκούπα” που καθαρίζει τον οργανισμό από τις τοξίνες και τις βλαβερές ουσίες. Ακόμη, διεγείρει την ανανέωση των κυττάρων, δράση που οφείλεται στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της αλόης. Καθαρίζοντας το έντερο από τα βλαβερά βακτήρια, αυξάνεται η ικανότητά του στην απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων..

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα  

Είστε εξαντλημένοι και εξουθενωμένοι;  Η αλόη είναι ότι πρέπει για σας. Χάρη στην αλοερεζίνη, διεγείρει το αμυντικό σύστημα του οργανισμού, χαρίζοντάς του μια γερή δόση ενέργειας και βοηθώντας τον να αντιδράσει σε ενδεχόμενες ιώσεις και μολύνσεις. εβδομάδας θα νιώσετε γεμάτοι από ενέργεια όπως ποτέ ξανά. Επιπλέον, η αλόη παίζει ρόλο ρυθμιστή του αμυντικού συστήματος στην περίπτωση υπερλειτουργίας του. Η χρήση της αποδείχθηκε αποτελεσματική στη θεραπεία της ψωρίασης και σε άλλες παρόμοιες ασθένειες

Θεραπεύει γαστρίτιδα και κολίτιδα

Η αλόη συμβάλλει σε μια ήπια θεραπεία για τη γαστρίτιδα, την κολίτιδα και το ερεθισμένο έντερο. Πράγματι, επουλώνει τη βλεννογόνο, επαναφέρει σε ισορροπία το pH του στομαχιού και εντέρου, συμβάλλοντας στην παραγωγή της βακτηριακής χλωρίδας του πεπτικού συστήματος. Για να βελτιώσετε την πεπτική λειτουργία, δοκιμάστε 1 με 2 κουταλιές gel αλόης, κάθε πρωί, νηστικοί. Αν αντίθετα αντιμετωπίζετε προβλήματα μόνο με το στομάχι, πιείτε μια κουταλιά gel, διαλυμένο σε δύο δάχτυλα νερό, πριν από τα κύρια γεύματα.

Ότι πρέπει για πονόλαιμο και κρυολόγημα

Η αλόη διαθέτει σαφή αντιβιοτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Γι’ αυτό αποτελεί μια άριστη σύμμαχος για την καταπολέμηση του πονόλαιμου και του κρυολογήματος. Αρκούν δύο ή τρεις κουταλιές gel αλόης την ημέρα για να διώξετε αυτά τα δυσάρεστα ενοχλήματα. Ακόμη, αποτελεί ένα αξιόλογο φάρμακο κατά του έρπητα των χειλιών και της ουλίτιδας.

Ο μπαλαντέρ της ομορφιάς

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ονόμαζαν την αλόη “φυτό της αθανασίας” και τη χρησιμοποιούσαν σαν καλλυντικό. Λέγεται πως η Κλεοπάτρα έκανε μπάνιο με αλόη και γάλα κατσίκας και πως η λάμψη των ματιών της οφειλόταν σ’ ένα κολλύριο με βάση την αλόη. Σήμερα έχουν αποδειχθεί πλήρως οι αναζωογοννητικές και αντιγηραντικές ιδιότητες του φυτού, και γι’ αυτό η αλόη χρησιμοποιείται ευρέως στην κοσμετολογία.

Κατά της ακμής

Αν έχετε λιπαρή επιδερμίδα και σπυράκια, η αλόη μπορεί ν’ αποδειχθεί ένα αποτελεσματικό θεραπευτικό προϊόν. Πράγματι, τα ένζυμα και τα αμινοξέα που περιέχει απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα και προκαλούν την αναγέννηση τους υγιούς ιστού.  Εκτός αυτού, διαθέτει αντισηπτική και αντιβακτηριακή ιδιότητα χάρη στη σαπωνίνη που περιέχει, ουσία που καθαρίζει σε βάθος το δέρμα και προλαμβάνει τις μολύνσεις.

Προστατεύει το δέρμα

Η επουλωτική δράση της αλόης θεωρείται πανάκεια κατά των εγκαυμάτων και των ελκών. Κι αυτό γιατί αυξάνει την παραγωγή των χρήσιμων κυττάρων που δομούν τους ιστούς του οργανισμού. Σε αυτό προστίθεται και η άριστη ενυδατική της ικανότητα, η οποία οφείλεται στους πολυσακχαρίτες που, μεταξύ άλλων, βοηθούν το δέρμα να συγκρατεί το απαραίτητο νερό για να διατηρείται υγιές και λαμπερό. Αυτές οι ουσίες πράγματι καταφέρνουν να δημιουργήσουν μια ασπίδα προστασίας στα πιο βαθιά στρώματα του δέρματος, εμποδίζοντας την αφυδάτωση. Γι’ αυτό η αλόη είναι ένα αναντικατάστατο συστατικό στα προϊόντα που χρησιμοποιούμε μετά το μπάνιο, μετά την έκθεση στον ήλιο και στις κρέμες αντιγήρανσης. Έτσι αποδεικνύεται πως το gel της αλόης δεν είναι μόνο ένα άριστο φάρμακο με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες, αλλά κι ένα πολύτιμο καλλυντικό. Αρκεί μια λεπτή στρώση, δύο τρεις φορές την ημέρα αν χρειάζεται για να έχετε ένα άμεσο αποτέλεσμα.

Μαλλιά υγιή και λαμπερά

Η αλόη διατηρεί το τριχωτό της κεφαλής ενυδατωμένο και υγιές. Χάρη στη σαπωνίνη και στην ξυλίνη, ουσίες που παράγουν αφρό, το καθαρίζει σε βάθος. Επίσης τα ένζυμα που περιέχει συμβάλλουν στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων, ενώ τα αμινοξέα διεγείρουν την ανάπτυξη των υγιών ιστών. Τέλος, καταπολεμά την πιτυρίδα και τη σμηγματόρροια.
Πηγές: www.naturanrg.gr