-----------------------------
Τι είναι ο μεταβολισμός και γιατί πρέπει να τον παρακολουθούμε με σχολαστικότητα;

Όλοι οι οργανισμοί, ανάμεσά τους και ο ανθρώπινος, για να διατηρηθούν στη ζωή και να επιτελέσουν τις διάφορες λειτουργίες τους μετατρέπουν την τροφή σε ενέργεια.

Αυτή η διαδικασία, με τη βοήθεια του οξυγόνου, γίνεται μέσα στα κύτταρα, δηλαδή σε κάποια οργανίδια που ονομάζονται μιτοχόνδρια και τα οποία αποτελούν στην ουσία το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Εκτός όμως από την ενέργεια παράγονται και κάποιες άλλες ουσίες, οι "ελεύθερες ρίζες οξυγόνου" (ΕΡΟ) που κατά κάποιο τρόπο είναι τα "καυσαέρια" αυτών των δραστηριοτήτων του οργανισμού μας και οι οποίες είναι ιδιαίτερα τοξικές αν συγκεντρωθούν σε μεγάλες ποσότητες στο σώμα μας.

Ο οργανισμός μας, προσπαθεί μέσω των αντιοξειδωτικών ουσιών, δηλαδή της φυσικής άμυνας που διαθέτει να απομακρύνει αυτά τα τοξικά κατάλοιπα.

Αν όμως ο οργανισμός δεν τα καταφέρει τότε οι ΕΡΟ καταστρέφουν, "κομματιάζουν" τα κύτταρά μας με αποτέλεσμα την εμφάνιση σοβαρών ασθενειών και παθολογικών καταστάσεων.

Υποστηρίζεται ότι αν ήταν δυνατό αμέσως μετά τη δημιουργία τους να αφαιρούνται από τον οργανισμό οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου δεν θα αρρωσταίναμε ούτε θα γερνούσαμε σχεδόν ποτέ.

Από τα παραπάνω προκύπτει ένα βασικό ερώτημα:

-Πως μπορούμε να παρακολουθούμε και να προστατεύουμε το μεταβολισμό μας ώστε να αποφεύγουμε ή να αντιμετωπίζουμε πιο αποτελεσματικά τις ασθένειες και τις υπόλοιπες δυσάρεστες καταστάσεις;

Απάντηση

Καταρχάς πρέπει να εκτιμηθεί εργαστηριακά με αιματολογικές εξετάσεις

1) ο αριθμός των τοξικών κατάλοιπων δηλαδή των ελεύθερων ριζών οξυγόνου (dROMs) και

2) το επίπεδο της άμυνας του οργανισμού δηλαδή των αντιοξειδωτικών ουσιών (BAP).

Στη συνέχεια έχοντας σαν βάση τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να γίνεται η ταυτοποίηση του μεταβολικού προφίλ του εξεταζόμενου.

Μέσω των εξετάσεων, συνήθως βελτιώνονται εξαιρετικά πρώτον οι συνθήκες αντιμετώπισης των ασθενειών που ήδη έχουν εκδηλωθεί στον κάθε άνθρωπο και δεύτερον οι συνθήκες πρόληψης πολλών παθολογικών καταστάσεων.

Οι εξετάσεις αυτές, η ερμηνεία τους και η επακόλουθη καθοδήγηση πρέπει, σύμφωνα με τα παραπάνω, να γίνονται σε όλες τις ηλικίες τόσο στα παιδιά όσο και στους μεγάλους.

Ένα παράδειγμα που δείχνει χαρακτηριστικά τι σημαίνει η οξείδωση για το μεταβολισμό είναι αυτό με το μήλο: όταν αφήνουμε ένα καθαρισμένο μήλο για λίγη ώρα εκτεθειμένο στον αέρα τότε αυτό ‘’μαυρίζει’’ επειδή ‘’καταστρέφεται’’ από το οξυγόνο, δηλαδή τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου (ΕΡΟ).

Το ίδιο συμβαίνει σε κάθε κύτταρο του ανθρώπινου οργανισμού που ‘’βομβαρδίζεται’’ καθημερινά με περισσότερες από 10.000 ΕΡΟ. Αυτή είναι λοιπόν η οξείδωση.

Τα στοιχεία αντλήθηκαν από το βιβλίο "Μεταβολισμός και Οξείδωση, ένα από τα μυστικά της ζωής", Δρ Δημήτριος Ζ. Ψυρρόπουλος (τηλ: 6944-372-956), Εκδόσεις Copy City, Θεσσαλονίκη, 2012.

Στη σύγχρονη Ιατρική Μονάδα Μελέτης Μεταβολισμού και Οξείδωσης - MUMS παρακολουθείται ο μεταβολισμός και προσφέρεται πλήρης κάλυψη με οδηγίες και θεραπευτική – διατροφική καθοδήγηση (Θεσσαλονίκη, Κλεάνθους 16, τηλεφωνικό κέντρο επικοινωνίας – πληροφοριών - ραντεβού 2310 94 40 50).

Σε ‘’δύσκολες’’ περιπτώσεις διερευνάται και ο μοριακός μεταβολισμός των τριών βασικών συστατικών όλων των οργανισμών δηλαδή των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και των λιπιδίων (proteomics, glycomics, lipidomics).

Πληροφορίες:

-2310 94 40 50
-6983 85 78 23
-www.kardiologika.blogspot.com
-www.medecinalnature.blogspot.com
-www.mus-metabolism.blogspot.com
-e-mail:
metabolism.mums@gmail.com

Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2012

Αντιμετώπιση της ... κυτταρίτιδας ...!

Ζαγκανίκα Σοφία, MD

Τι είναι η κυτταρίτιδα;

Η κυτταρίτιδα είναι μία κατάσταση του δέρματος των μηρών, των γλουτών και των μπράτσων, από την οποία "υποφέρει" το 80% των ενηλίκων γυναικών. Το δέρμα αποκτά χαρακτηριστική όψη σαν "φλούδα πορτοκαλιού". Αυτό οφείλεται σε κακή κυκλοφορία του αίματος στο δέρμα, σε ελαττωμένη ελαστικότητα του δέρματος και σε διόγκωση των λιποκυττάρων.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Η σημαντικότερη μέθοδος, επιστημονικά τεκμηριωμένη, εγκεκριμένη από το FDA και καταξιωμένη πλέον από τα αποτελέσματά της είναι το μηχανικό λιπομασάζ (LPG Endermologie). Πρόκειται για ένα σύστημα που αποτελείται από ειδικές κεφαλές δύο κυλίνδρων, ελεγχόμενων από υπολογιστή, οι οποίες προκαλούν ταυτόχρονη συμπίεση και αναρρόφηση στις διάφορες περιοχές του σώματος. Χρησιμοποιείται καθημερινά από χιλιάδες γυναίκες στον κόσμο, χωρίς φαρμακευτική αγωγή ή χειρουργική επέμβαση, και έχει θεαματικά αποτελέσματα.

Πόσες θεραπείες χρειάζονται;

Συνήθως 14 έως 18 συνεδρίες, που διαρκούν 45 λεπτά η καθεμία και γίνονται δύο φορές την εβδομάδα. Περισσότερες συνεδρίες την εβδομάδα δεν προσφέρουν ταχύτερο αποτέλεσμα. Εάν η γυναίκα κάνει δίαιτα, τότε συστήνεται μία συνεδρία την εβδομάδα.

Πότε εμφανίζονται τα αποτελέσματα;

Συνήθως έπειτα από πέντε με έξι συνεδρίες. Ακολούθως υπάρχει διαρκής βελτίωση με κάθε συνεδρία.

Τι γίνεται μετά το τέλος της θεραπείας;

Συστήνεται η συνέχιση της θεραπείας για αρκετούς μήνες ή και χρόνια, ανάλογα με την ηλικία, τον τρόπο ζωής και την ορμονική κατάσταση. Η συντήρηση γίνεται μία φορά το μήνα.

Μπορώ να κάνω μηχανικό λιπομασάζ πριν ή έπειτα από λιποαναρρόφηση ή κοιλιοπλαστική;

Βεβαίως. Χρειάζεται η συμβουλή του πλαστικού χειρουργού σχετικά με το χρόνο διενέργειας της πλαστικής επέμβασης, εφόσον έχουν προηγηθεί και άλλες.


Πώς μπορώ να μεγιστοποιήσω τα αποτελέσματα του μηχανικού λιπομασάζ ;

Η πλούσια δίαιτα σε αντιοξειδωτικά συστατικά και λιποδιαλυτικές ουσίες τα οποία πρέπει να συνδυάζονται σωστά υπό την επίβλεψη ειδικών στο μεταβολισμό (Ιατρείο Μελέτης Μεταβολισμού και Οξείδωσης, Κλεάνθους 16, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310-944050) και η άσκηση συγχρόνως με τη θεραπεία επιταχύνουν και μεγιστοποιούν τα τελικά αποτελέσματα. Επειδή ενεργοποιείται η λεμφική κυκλοφορία, συστήνεται η λήψη τουλάχιστον δύο λίτρων νερού καθημερινά.

Γίνεται και σε άντρες;

Προφανώς. Είναι ιδανική μέθοδος απαλλαγής από τη "σαμπρέλα" στη μέση ή, όπως χαριτωμένα την ονομάζουν οι αγγλοσάξονες, "love handles".

Χάνω βάρος με τη θεραπεία;

Δεν είναι μέθοδος για απώλεια βάρους, μολονότι πολλοί αναφέρουν ότι χάνουν ευκολότερα βάρος κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Τι αισθάνομαι μετά τη θεραπεία;

Η αίσθηση είναι η ίδια, όπως έπειτα από ένα χαλαρωτικό μασάζ. Οι περισσότεροι νιώθουν αναζωογονημένοι και γεμάτοι ενέργεια.

Υπάρχουν παρενέργειες;

Πιθανόν να παρουσιαστούν μικρές εκχυμώσεις στις περιοχές θεραπείας και μάλιστα μόνο μετά την πρώτη φορά.

Πηγές: www.medecinalnature.blogspot.gr (Δρ Δημήτριος Ψυρρόπουλος)