-----------------------------
Τι είναι ο μεταβολισμός και γιατί πρέπει να τον παρακολουθούμε με σχολαστικότητα;

Όλοι οι οργανισμοί, ανάμεσά τους και ο ανθρώπινος, για να διατηρηθούν στη ζωή και να επιτελέσουν τις διάφορες λειτουργίες τους μετατρέπουν την τροφή σε ενέργεια.

Αυτή η διαδικασία, με τη βοήθεια του οξυγόνου, γίνεται μέσα στα κύτταρα, δηλαδή σε κάποια οργανίδια που ονομάζονται μιτοχόνδρια και τα οποία αποτελούν στην ουσία το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Εκτός όμως από την ενέργεια παράγονται και κάποιες άλλες ουσίες, οι "ελεύθερες ρίζες οξυγόνου" (ΕΡΟ) που κατά κάποιο τρόπο είναι τα "καυσαέρια" αυτών των δραστηριοτήτων του οργανισμού μας και οι οποίες είναι ιδιαίτερα τοξικές αν συγκεντρωθούν σε μεγάλες ποσότητες στο σώμα μας.

Ο οργανισμός μας, προσπαθεί μέσω των αντιοξειδωτικών ουσιών, δηλαδή της φυσικής άμυνας που διαθέτει να απομακρύνει αυτά τα τοξικά κατάλοιπα.

Αν όμως ο οργανισμός δεν τα καταφέρει τότε οι ΕΡΟ καταστρέφουν, "κομματιάζουν" τα κύτταρά μας με αποτέλεσμα την εμφάνιση σοβαρών ασθενειών και παθολογικών καταστάσεων.

Υποστηρίζεται ότι αν ήταν δυνατό αμέσως μετά τη δημιουργία τους να αφαιρούνται από τον οργανισμό οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου δεν θα αρρωσταίναμε ούτε θα γερνούσαμε σχεδόν ποτέ.

Από τα παραπάνω προκύπτει ένα βασικό ερώτημα:

-Πως μπορούμε να παρακολουθούμε και να προστατεύουμε το μεταβολισμό μας ώστε να αποφεύγουμε ή να αντιμετωπίζουμε πιο αποτελεσματικά τις ασθένειες και τις υπόλοιπες δυσάρεστες καταστάσεις;

Απάντηση

Καταρχάς πρέπει να εκτιμηθεί εργαστηριακά με αιματολογικές εξετάσεις

1) ο αριθμός των τοξικών κατάλοιπων δηλαδή των ελεύθερων ριζών οξυγόνου (dROMs) και

2) το επίπεδο της άμυνας του οργανισμού δηλαδή των αντιοξειδωτικών ουσιών (BAP).

Στη συνέχεια έχοντας σαν βάση τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να γίνεται η ταυτοποίηση του μεταβολικού προφίλ του εξεταζόμενου.

Μέσω των εξετάσεων, συνήθως βελτιώνονται εξαιρετικά πρώτον οι συνθήκες αντιμετώπισης των ασθενειών που ήδη έχουν εκδηλωθεί στον κάθε άνθρωπο και δεύτερον οι συνθήκες πρόληψης πολλών παθολογικών καταστάσεων.

Οι εξετάσεις αυτές, η ερμηνεία τους και η επακόλουθη καθοδήγηση πρέπει, σύμφωνα με τα παραπάνω, να γίνονται σε όλες τις ηλικίες τόσο στα παιδιά όσο και στους μεγάλους.

Ένα παράδειγμα που δείχνει χαρακτηριστικά τι σημαίνει η οξείδωση για το μεταβολισμό είναι αυτό με το μήλο: όταν αφήνουμε ένα καθαρισμένο μήλο για λίγη ώρα εκτεθειμένο στον αέρα τότε αυτό ‘’μαυρίζει’’ επειδή ‘’καταστρέφεται’’ από το οξυγόνο, δηλαδή τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου (ΕΡΟ).

Το ίδιο συμβαίνει σε κάθε κύτταρο του ανθρώπινου οργανισμού που ‘’βομβαρδίζεται’’ καθημερινά με περισσότερες από 10.000 ΕΡΟ. Αυτή είναι λοιπόν η οξείδωση.

Τα στοιχεία αντλήθηκαν από το βιβλίο "Μεταβολισμός και Οξείδωση, ένα από τα μυστικά της ζωής", Δρ Δημήτριος Ζ. Ψυρρόπουλος (τηλ: 6944-372-956), Εκδόσεις Copy City, Θεσσαλονίκη, 2012.

Στη σύγχρονη Ιατρική Μονάδα Μελέτης Μεταβολισμού και Οξείδωσης - MUMS παρακολουθείται ο μεταβολισμός και προσφέρεται πλήρης κάλυψη με οδηγίες και θεραπευτική – διατροφική καθοδήγηση (Θεσσαλονίκη, Κλεάνθους 16, τηλεφωνικό κέντρο επικοινωνίας – πληροφοριών - ραντεβού 2310 94 40 50).

Σε ‘’δύσκολες’’ περιπτώσεις διερευνάται και ο μοριακός μεταβολισμός των τριών βασικών συστατικών όλων των οργανισμών δηλαδή των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και των λιπιδίων (proteomics, glycomics, lipidomics).

Πληροφορίες:

-2310 94 40 50
-6983 85 78 23
-www.kardiologika.blogspot.com
-www.medecinalnature.blogspot.com
-www.mus-metabolism.blogspot.com
-e-mail:
metabolism.mums@gmail.com

Τρίτη, 4 Σεπτεμβρίου 2012

Ιπποφαές: το «φάος» της φύσης

 
Ζαγκανίκα Σοφία, MD

Oι καρποί του μοιάζουν με μικρές ρώγες σταφυλιού, είναι πορτοκαλί, χυμώδεις και έχουν υπόξινη γεύση. Με περισσότερη βιταμίνη C από το πορτοκάλι, υψηλότερη βιταμίνη Ε από τη σόγια και φυτοστερόλες που ξεπερνούν αυτές του σογιέλαιου ελαίου, με όλες τις βιταμίνες της ομάδας Β, πλούσιο σε πολύτιμα  λιπαρά οξέα όπως ω-3, ω-6, ω-7 και ω-9, καθώς και όλα τα πολύτιμα μέταλλα, το ιπποφαές δικαίως θεωρείται σήμερα μια θαυματουργή υπερτροφή! 

Το ιπποφαές προσφέρει δύναμη και ενέργεια, ενισχύει το ανοσοποιητικό και το καρδιαγγειακό σύστημα, προλαμβάνει από τις κοινές παθήσεις και θωρακίζει τον οργανισμό απέναντι στον καρκίνο και την πρόωρη γήρανση. Πρόκειται για ένα φυτό με εξαιρετικές ιδιότητες το οποίο θεωρείται ιδιαίτερα σπάνιο. Καλλιεργείται στην Ευρώπη και στην Ασία. Στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει καλλιέργειες σε διάφορες περιοχές, από την Εύβοια, μέχρι την Κόνιτσα, την Κοζάνη και αλλού.

Από τα αρχαιότερα φυτά στη Γη
Παρόλο που τα τελευταία χρόνια ήρθε ξανά στο προσκήνιο, αφού η σύγχρονη διατροφολογία και η ιατρική, εκτίμησαν τις σπουδαίες θρεπτικές και θεραπευτικές του ιδιότητες, στην αρχαιότητα ήταν πολύ διαδεδομένο. Το όνομά του προήλθε από τα άλογα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τα οποία όταν έτρωγαν τους καρπούς και τα φύλλα του φυτού αποκτούσαν δύναμη και το τρίχωμά τους γινόταν πιο λαμπερό. Έτσι, ονομάστηκε ιπποφαές από το ίππος =άλογο και φάος =λάμψη και άρχισε η κατανάλωσή του και από τους στρατιώτες που τους χάριζε περισσότερη αντοχή και δύναμη.
 

Το ιπποφαές μνημονεύεται από το Θεόφραστο, μαθητή του Αριστοτέλη, αλλά κυρίως από το Διοσκουρίδη τον Αναζαρβέα, πατέρα της φαρμακολογίας. Αναφορές υπάρχουν επίσης στη θιβετιανή και κινέζικη ιατρική. Από το 1929, όταν για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε βιοχημική ανάλυση των καρπών του φυτού, οι γνώσεις για της φαρμακευτικές ιδιότητες του φυτού συνεχώς αυξάνονται. Πλέον υπάρχει τεκμηριωμένη γνώση για το ιπποφαές και έχουν αφιερωθεί γι’ αυτό 6 επιστημονικά συνέδρια.

Υπερτροφή … με τα όλα της! (190 πολύτιμα συστατικά) 
Σύμφωνα με Ρώσους και Κινέζους επιστήμονες, το ιπποφαές περιέχει 190 βιοενεργά συστατικά από τα οποία 106 βρίσκονται στο έλαιο. Πιο συγκεκριμένα, διαθέτει:

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ
-βιταμίνη Α, με ευεργετική επίδραση σε μάτια, δέρμα, μαλλιά και νύχια,
-βιταμίνη Ε, που βελτιώνει τη σωματική και πνευματική απόδοση και λειτουργεί κατά της γήρανσης,
-βιταμίνη C, που θωρακίζει το ανοσοποιητικό σύστημα
-βιταμίνες της ομάδας Β, που βοηθούν στην καλή λειτουργία του νευρικού και μυικού συστήματος και της καρδιάς
-βιταμίνη D, που βοηθά στο μεταβολισμό του ασβεστίου, του φωσφόρου και του μαγνησίου, συμβάλλοντας στην υγεία των οστών,
-βιταμίνη Κ, που δρα στην πηκτικότητα του αίματος και στην ανασύσταση των οστών.


ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ
Περιέχει περισσότερα από 15 ενεργά αντιοξειδωτικά συστατικά κι έτσι αποτελεί κορυφαία αντικαρκινική ουσία.
 

-Καροτενοειδή: β-καροτένιο, λυκοπένιο, α-καροτίνη, ζεαξανθίνη και λουτεΐνη, που αποτρέπουν την οξείδωση των κυττάρων και την καταστροφή τους. Τα καροτενοειδή θεωρούνται αντικαρκινική τροφή, καθώς εκτενής μελέτη - στην οποία συμμετείχαν 48.000 άνδρες- κατέδειξε ότι όσοι κατανάλωναν εβδομαδιαίως 10 μερίδες φαγητού που περιλάμβαναν την παραπάνω ομάδα, μείωναν κατά 45% τις πιθανότητές τους να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη.
Λυκοπένιο:, μια πορτοκαλί χρωστική ουσία η οποία είναι μέρος των καροτενοειδών. Το λυκοπένιο αποτελεί μια από τις πιο ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες. Είναι η χρωστική η οποία δίνει στις ντομάτες το κόκκινό τους χρώμα..
Η ζεαξανθίνη, είναι καροτενοειδή που συντελεί στην πρόληψη της γεροντικής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας προφανώς επιτρέποντας στον οφθαλμό να φιλτράρει το επιβλαβές μικρού κύματος φως και περιορίζοντας άλλες επιβλαβείς επιδράσεις στον αμφιβληστροειδή χιτώνα.
-Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα: ω-3, ω-6, ω-7, ω-9, απαραίτητα για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου, της καρδιάς, του νευρικού, του ανοσοποιητικού και του αναπαραγωγικού συστήματος.
-Μεταλλικά στοιχεία: περιέχει μαγνήσιο, σίδηρο, ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, χαλκό, χρώμιο, σελήνιο και ψευδάργυρο, απαραίτητα για την πνευματική αλλά και σωματική υγεία. Ο χαλκός και το σελήνιο είναι επίσης ισχυρά αντιοξειδωτικά.
-Φλαβονοειδή: με αντιοξειδωτικές ιδιότητες που έχουν σχετισθεί με την ελάττωση της αρτηριακής πίεσης, καθώς και μειωμένα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου και άνοιας.


Γιατί να το πάρω;
Το ιπποφαές αποτελεί μια φυτική τράπεζα μοναδικών θρεπτικών ουσιών,  η συνέργεια των οποίων αποτελούν σύμφωνα με τους επιστήμονες το λόγο της αποτελεσματικότητας του. Προσφέρει στον οργανισμό:
 

1. Τόνωση, ευεξία και ενέργεια, ενίσχυση του ανοσοποιητικού, γρήγορη ανάρρωση και επούλωση των πληγών.
2. Αποτοξίνωση του οργανισμού, οξυγόνωση και ανανέωση των κυττάρων, αντιμετώπιση πρόωρης γήρανσης.
3. Προστασία και ενίσχυση του νευρικού συστήματος, μείωση του άγχους.
4. Ρύθμιση του μεταβολισμού (για το λόγο αυτό προτείινεται σε περίοδο δίαιτας)
5. Αντιμετώπιση της υπερπλασίας του προστάτη, παθήσεων στο συκώτι, καθώς και γαστρεντερικών προβλημάτων, όπως η ελκώδης κολίτιδα, η οισοφαγίτιδα, η νόσος του Crohn.
6. Προστασία από καρδιαγγειακά προβλήματα, μείωση της κακής χοληστερίνης και του σακχάρου στο αίμα, προστασία των αγγείων, ενίσχυση της κυκλοφορίας του αίματος.
7. Ανακούφιση από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, τους πόνους της περιόδου και προστασία του αναπαραγωγικού συστήματος.
8. Προληπτική δράση εναντίον οφθαλμικών παθήσεων, όπως ο καταρράκτης και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
9. Αντιμετώπιση δερματικών προβλημάτων, όπως ακμή, δυσχρωμίες, έκζεμα, έγκαυμα, ψωρίαση, έκζεμα.


Θα το βρείτε σε διάφορες μορφές
Το ιπποφαές διατίθεται σε καταστήματα ειδών υγιεινής διατροφής ή φαρμακεία με φυτικά σκευάσματα σε τέσσερις διαφορετικές μορφές: σε κάψουλες, έλαια, συμπυκνωμένο χυμό, σε αποξηραμένη μορφή για τη δημιουργία αφεψήματος ή εγχύματος.


Πηγές: www.naturanrg.gr