-----------------------------
Τι είναι ο μεταβολισμός και γιατί πρέπει να τον παρακολουθούμε με σχολαστικότητα;

Όλοι οι οργανισμοί, ανάμεσά τους και ο ανθρώπινος, για να διατηρηθούν στη ζωή και να επιτελέσουν τις διάφορες λειτουργίες τους μετατρέπουν την τροφή σε ενέργεια.

Αυτή η διαδικασία, με τη βοήθεια του οξυγόνου, γίνεται μέσα στα κύτταρα, δηλαδή σε κάποια οργανίδια που ονομάζονται μιτοχόνδρια και τα οποία αποτελούν στην ουσία το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Εκτός όμως από την ενέργεια παράγονται και κάποιες άλλες ουσίες, οι "ελεύθερες ρίζες οξυγόνου" (ΕΡΟ) που κατά κάποιο τρόπο είναι τα "καυσαέρια" αυτών των δραστηριοτήτων του οργανισμού μας και οι οποίες είναι ιδιαίτερα τοξικές αν συγκεντρωθούν σε μεγάλες ποσότητες στο σώμα μας.

Ο οργανισμός μας, προσπαθεί μέσω των αντιοξειδωτικών ουσιών, δηλαδή της φυσικής άμυνας που διαθέτει να απομακρύνει αυτά τα τοξικά κατάλοιπα.

Αν όμως ο οργανισμός δεν τα καταφέρει τότε οι ΕΡΟ καταστρέφουν, "κομματιάζουν" τα κύτταρά μας με αποτέλεσμα την εμφάνιση σοβαρών ασθενειών και παθολογικών καταστάσεων.

Υποστηρίζεται ότι αν ήταν δυνατό αμέσως μετά τη δημιουργία τους να αφαιρούνται από τον οργανισμό οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου δεν θα αρρωσταίναμε ούτε θα γερνούσαμε σχεδόν ποτέ.

Από τα παραπάνω προκύπτει ένα βασικό ερώτημα:

-Πως μπορούμε να παρακολουθούμε και να προστατεύουμε το μεταβολισμό μας ώστε να αποφεύγουμε ή να αντιμετωπίζουμε πιο αποτελεσματικά τις ασθένειες και τις υπόλοιπες δυσάρεστες καταστάσεις;

Απάντηση

Καταρχάς πρέπει να εκτιμηθεί εργαστηριακά με αιματολογικές εξετάσεις

1) ο αριθμός των τοξικών κατάλοιπων δηλαδή των ελεύθερων ριζών οξυγόνου (dROMs) και

2) το επίπεδο της άμυνας του οργανισμού δηλαδή των αντιοξειδωτικών ουσιών (BAP).

Στη συνέχεια έχοντας σαν βάση τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να γίνεται η ταυτοποίηση του μεταβολικού προφίλ του εξεταζόμενου.

Μέσω των εξετάσεων, συνήθως βελτιώνονται εξαιρετικά πρώτον οι συνθήκες αντιμετώπισης των ασθενειών που ήδη έχουν εκδηλωθεί στον κάθε άνθρωπο και δεύτερον οι συνθήκες πρόληψης πολλών παθολογικών καταστάσεων.

Οι εξετάσεις αυτές, η ερμηνεία τους και η επακόλουθη καθοδήγηση πρέπει, σύμφωνα με τα παραπάνω, να γίνονται σε όλες τις ηλικίες τόσο στα παιδιά όσο και στους μεγάλους.

Ένα παράδειγμα που δείχνει χαρακτηριστικά τι σημαίνει η οξείδωση για το μεταβολισμό είναι αυτό με το μήλο: όταν αφήνουμε ένα καθαρισμένο μήλο για λίγη ώρα εκτεθειμένο στον αέρα τότε αυτό ‘’μαυρίζει’’ επειδή ‘’καταστρέφεται’’ από το οξυγόνο, δηλαδή τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου (ΕΡΟ).

Το ίδιο συμβαίνει σε κάθε κύτταρο του ανθρώπινου οργανισμού που ‘’βομβαρδίζεται’’ καθημερινά με περισσότερες από 10.000 ΕΡΟ. Αυτή είναι λοιπόν η οξείδωση.

Τα στοιχεία αντλήθηκαν από το βιβλίο "Μεταβολισμός και Οξείδωση, ένα από τα μυστικά της ζωής", Δρ Δημήτριος Ζ. Ψυρρόπουλος (τηλ: 6944-372-956), Εκδόσεις Copy City, Θεσσαλονίκη, 2012.

Στη σύγχρονη Ιατρική Μονάδα Μελέτης Μεταβολισμού και Οξείδωσης - MUMS παρακολουθείται ο μεταβολισμός και προσφέρεται πλήρης κάλυψη με οδηγίες και θεραπευτική – διατροφική καθοδήγηση (Θεσσαλονίκη, Κλεάνθους 16, τηλεφωνικό κέντρο επικοινωνίας – πληροφοριών - ραντεβού 2310 94 40 50).

Σε ‘’δύσκολες’’ περιπτώσεις διερευνάται και ο μοριακός μεταβολισμός των τριών βασικών συστατικών όλων των οργανισμών δηλαδή των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και των λιπιδίων (proteomics, glycomics, lipidomics).

Πληροφορίες:

-2310 94 40 50
-6983 85 78 23
-www.kardiologika.blogspot.com
-www.medecinalnature.blogspot.com
-www.mus-metabolism.blogspot.com
-e-mail:
metabolism.mums@gmail.com

Δευτέρα, 1 Οκτωβρίου 2012

Η διατροφή που ενισχύει τον γυναικείο οργανισμό

 
Ζαγκανίκα Σοφία, MD

Υπερτροφές
 
Καρποί σε σχήμα γυναίκας
Αβοκάντο, αχλάδι, παπάγια, μάνγκο, γλυκοπατάτα: όλα έχουν το ακριβές σχήμα του αναπαραγωγικού γυναικείου συστήματος, με τις χαρακτηριστικές καμπύλες του. Τυχαίο; Μη νομίζετε. Ολοι αυτοί οι καρποί είναι πλούσιοι σε φυτοοιστρογόνα - πολύ καλύτερη και πιο αθώα μορφή οιστρογόνων από τα συνθετικά που αναγκάζονται να λαμβάνουν οι γυναίκες σε διάφορες καμπές και φάσεις της ζωής τους και τα οποία ενοχοποιούνται για καρκίνους.

Επιπλέον, προσφέρουν την απαραίτητη πρώτη ύλη και ενέργεια για να επιτευχθεί η ορμονική ισορροπία στον οργανισμό, η οποία στις γυναίκες είναι εύθραυστη. Γιατί η γυναίκα είναι όπως ο ηλεκτρονικός υπολογιστή: καθετί που την επηρεάζει ψυχοσωματικά, αποτυπώνεται στον ορμονικό της κύκλο. Θα πάρετε λίγο μάνγκο ακόμα;
 
Goji berries
Μέχρι πριν από λίγο καιρό ζητούσες γκότζι μπέρι σε καταστήματα βιολογικών τροφών και δυσκολευόσουν να βρεις. Τώρα αυτούς τους προφυρο-ροζ αποξηραμένους καρπούς, που φέρνουν σε σταφίδες, τους διαθέτουν ακόμα και τα ενημερωμένα ξηροκαρπάδικα (υπάρχουν και σε μορφή κάψουλας).
Τα μούρα, τα οποία και προσκυνά η κινεζική ιατρική, φυτρώνουν στις πλαγιές των Ιμαλαΐων και είναι φουλ σε αντιοξειδωτικά, αμινοξέα και ιχνοστοιχεία, ενώ περιέχουν πιο πολλή βιταμίνη C από ό,τι τα πορτοκάλια και περισσότερη βήτα καροτίνη από τα καρότα! Τα ερευνητικά κέντρα του Πεκίνου, εδώ και δεκαετίες, έχουν επιβεβαιώσει αυτό που η πρακτική ιατρική γνώριζε πριν χιλιάδες χρόνια: τα γκότζι βελτιώνουν την όραση, δίνουν ενέργεια, χαρίζουν μακροζωία και τονώνουν τη λίμπιντο. Ενα κινεζικό ρητό λέει ότι «αν ταξιδέψεις χιλιόμετρα μακριά από τη συζυγική στέγη, μη φας γκότζι μπέρι» - γιατί ποτέ δεν ξέρεις...
 
Acai berries
Για αυτούς τους μικρούς μοβ καρπούς οι γκουρού της ψαγμένης διατροφής ισχυρίζονται ότι έχουν υπερδεκαπλάσια αντιοξειδωτικά σε σχέση με το αγαπημένο φρούτο του Διονύσου. Τα λένε ασαΐ μπέρι και έρχονται στην Ελλάδα από τα δάση του Αμαζονίου σε μορφή χυμού ή σκευάσματος (σκόνη, κάψουλες).
Οι Βραζιλιάνοι και οι Περουβιανοί υγιεινιστές πιστεύουν ότι καθαρίζουν τους εντερικούς σωλήνες, βοηθούν στη λειτουργία του πεπτικού, κοντρολάρουν το περιττό λίπος στις αποθήκες του σώματος και στα εσωτερικά όργανα, ελέγχουν τη λαιμαργία και προστατεύουν από τη μείωση του μυϊκού ιστού από τις «άτσαλες» δίαιτες. Οσο για το αν ο ανθρώπινος οργανισμός απορροφά ικανοποιητικά τη ρεσβερατρόλη και τις υπόλοιπες πολύτιμες αντιοξειδωτικές ουσίες των ασαΐ μπέρι, επιστήμονες στο Τέξας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα απορροφά πλήρως. Ελεύθερες ρίζες οξυγόνου, τρέμετε!
 
Kεχρί
Ηρθε η ώρα να μάθουμε ότι δεν είναι μόνο τροφή για πτηνά. Το δημητριακό αυτό είναι εξαιρετική εναλλακτική πηγή υδατανθράκων για διαβητικούς και εγκύους, αφού έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε φώσφορο (1 φλιτζ. =24% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης). Είναι, επίσης, βασική πηγή πυριτίου.
Αν έχεις δυσανεξία στη γλουτένη (η οποία τα τελευταία χρόνια ταλαιπωρεί όλο και περισσότερο κόσμο), μούλιασε άφοβα νιφάδες κεχριού για το πρωινό σου, αφού ο λιλιπούτειος αυτός σπόρος, συν τοις άλλοις, είναι και gluten free. Επιπλέον, από μελέτη δρα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου της Ινδίας (πρόκειται για χώρα βασικής παραγωγικής κεχριού) μαθαίνουμε ότι περιέχει λιγνάνες, μια κατηγορία φυτοοιστρογόνων που δρουν εναντίον του καρκίνου που συνδέεται με τις ορμόνες, όπως είναι εκείνος του μαστού. Σούπερ σιτηρό από τα λίγα!
 
Σούπερ βότανο: Βασιλικός
Οι υπερτροφές του κόσμου τούτου δεν βρίσκονται μόνο στα εδάφη των σαμάνων και των γιόγκι, αλλά και στο μεσογειακό χώμα που ραίνουν με την αγιαστούρα τους οι χριστιανοί ιερείς. Ο βασιλικός, το λατρεμένο μυρωδικό που, αν και ινδικής προέλευσης, είναι σχεδόν ταυτόσημο με το ελληνικό καλοκαίρι και πάει σετ με λευκά πεζούλια και τερακότα γλάστρες, είναι ουσιαστικά ένα πολυφάρμακο. Ηρεμεί το νευρικό σύστημα, θεωρείται ότι συμβάλλει στη θωράκιση του οργανισμού από καρκίνους, προστατεύει από κάθε είδους βλαβερή ακτινοβολία, εναρμονίζει ψυχή και σώμα. Για τους κατοίκους κλιμάτων όπου δεν ευδοκιμεί, υπάρχει πλέον και σε σκεύασμα. Εσύ, που τον έχεις στην αυλή σου, μην αρκείσαι στο πέστο βασιλικού: μούλιασε 15 φύλλα σε ένα θερμό με καυτό νερό και πιες το καθημερινά.
Πηγές: www.womenonly.gr