-----------------------------
Τι είναι ο μεταβολισμός και γιατί πρέπει να τον παρακολουθούμε με σχολαστικότητα;

Όλοι οι οργανισμοί, ανάμεσά τους και ο ανθρώπινος, για να διατηρηθούν στη ζωή και να επιτελέσουν τις διάφορες λειτουργίες τους μετατρέπουν την τροφή σε ενέργεια.

Αυτή η διαδικασία, με τη βοήθεια του οξυγόνου, γίνεται μέσα στα κύτταρα, δηλαδή σε κάποια οργανίδια που ονομάζονται μιτοχόνδρια και τα οποία αποτελούν στην ουσία το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Εκτός όμως από την ενέργεια παράγονται και κάποιες άλλες ουσίες, οι "ελεύθερες ρίζες οξυγόνου" (ΕΡΟ) που κατά κάποιο τρόπο είναι τα "καυσαέρια" αυτών των δραστηριοτήτων του οργανισμού μας και οι οποίες είναι ιδιαίτερα τοξικές αν συγκεντρωθούν σε μεγάλες ποσότητες στο σώμα μας.

Ο οργανισμός μας, προσπαθεί μέσω των αντιοξειδωτικών ουσιών, δηλαδή της φυσικής άμυνας που διαθέτει να απομακρύνει αυτά τα τοξικά κατάλοιπα.

Αν όμως ο οργανισμός δεν τα καταφέρει τότε οι ΕΡΟ καταστρέφουν, "κομματιάζουν" τα κύτταρά μας με αποτέλεσμα την εμφάνιση σοβαρών ασθενειών και παθολογικών καταστάσεων.

Υποστηρίζεται ότι αν ήταν δυνατό αμέσως μετά τη δημιουργία τους να αφαιρούνται από τον οργανισμό οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου δεν θα αρρωσταίναμε ούτε θα γερνούσαμε σχεδόν ποτέ.

Από τα παραπάνω προκύπτει ένα βασικό ερώτημα:

-Πως μπορούμε να παρακολουθούμε και να προστατεύουμε το μεταβολισμό μας ώστε να αποφεύγουμε ή να αντιμετωπίζουμε πιο αποτελεσματικά τις ασθένειες και τις υπόλοιπες δυσάρεστες καταστάσεις;

Απάντηση

Καταρχάς πρέπει να εκτιμηθεί εργαστηριακά με αιματολογικές εξετάσεις

1) ο αριθμός των τοξικών κατάλοιπων δηλαδή των ελεύθερων ριζών οξυγόνου (dROMs) και

2) το επίπεδο της άμυνας του οργανισμού δηλαδή των αντιοξειδωτικών ουσιών (BAP).

Στη συνέχεια έχοντας σαν βάση τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να γίνεται η ταυτοποίηση του μεταβολικού προφίλ του εξεταζόμενου.

Μέσω των εξετάσεων, συνήθως βελτιώνονται εξαιρετικά πρώτον οι συνθήκες αντιμετώπισης των ασθενειών που ήδη έχουν εκδηλωθεί στον κάθε άνθρωπο και δεύτερον οι συνθήκες πρόληψης πολλών παθολογικών καταστάσεων.

Οι εξετάσεις αυτές, η ερμηνεία τους και η επακόλουθη καθοδήγηση πρέπει, σύμφωνα με τα παραπάνω, να γίνονται σε όλες τις ηλικίες τόσο στα παιδιά όσο και στους μεγάλους.

Ένα παράδειγμα που δείχνει χαρακτηριστικά τι σημαίνει η οξείδωση για το μεταβολισμό είναι αυτό με το μήλο: όταν αφήνουμε ένα καθαρισμένο μήλο για λίγη ώρα εκτεθειμένο στον αέρα τότε αυτό ‘’μαυρίζει’’ επειδή ‘’καταστρέφεται’’ από το οξυγόνο, δηλαδή τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου (ΕΡΟ).

Το ίδιο συμβαίνει σε κάθε κύτταρο του ανθρώπινου οργανισμού που ‘’βομβαρδίζεται’’ καθημερινά με περισσότερες από 10.000 ΕΡΟ. Αυτή είναι λοιπόν η οξείδωση.

Τα στοιχεία αντλήθηκαν από το βιβλίο "Μεταβολισμός και Οξείδωση, ένα από τα μυστικά της ζωής", Δρ Δημήτριος Ζ. Ψυρρόπουλος (τηλ: 6944-372-956), Εκδόσεις Copy City, Θεσσαλονίκη, 2012.

Στη σύγχρονη Ιατρική Μονάδα Μελέτης Μεταβολισμού και Οξείδωσης - MUMS παρακολουθείται ο μεταβολισμός και προσφέρεται πλήρης κάλυψη με οδηγίες και θεραπευτική – διατροφική καθοδήγηση (Θεσσαλονίκη, Κλεάνθους 16, τηλεφωνικό κέντρο επικοινωνίας – πληροφοριών - ραντεβού 2310 94 40 50).

Σε ‘’δύσκολες’’ περιπτώσεις διερευνάται και ο μοριακός μεταβολισμός των τριών βασικών συστατικών όλων των οργανισμών δηλαδή των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και των λιπιδίων (proteomics, glycomics, lipidomics).

Πληροφορίες:

-2310 94 40 50
-6983 85 78 23
-www.kardiologika.blogspot.com
-www.medecinalnature.blogspot.com
-www.mus-metabolism.blogspot.com
-e-mail:
metabolism.mums@gmail.com

Τρίτη, 2 Οκτωβρίου 2012

Ποιά επαγγέλματα "καίνε" τις περισσότερες θερμίδεςΖαγκανίκα Σοφία, MD
Διαβάστε πόσες θερμίδες χάνετε ανάλογα με το επάγγελμά σας, ποιό είναι το πιο παχυντικό, αλλά και πιο βοηθάει να χάσει κανείς πολλές θερμίδες


Δίαιτες, γυμναστήριο, περπάτημα και αθλητικές δραστηριότητες είναι ορισμένοι τρόποι με τους οποίους μπορεί ο καθένας  να χάσει κιλά. Ένας ακόμη τρόπος που μπορεί να μας βοηθήσει να χάσουμε κιλά είναι η ίδια μας η δουλειά. Κάποια επαγγέλματα, άλλα λιγότερο και άλλα περισσότερο, βοηθούν στην απώλεια θερμίδων. Διαβάστε παρακάτω τα επαγγέλματα μας βοηθούν να «κάψουμε» περισσότερες θερμίδες και ανακαλύψτε αν  το επάγγελμα σας είναι ...διαιτητικό  ή όχι.

Δουλειά γραφείου: 55              Πυροσβέστης σε ...δράση: 430      Τροχονόμος σε υπηρεσία:75
Φούρναρης: 145                       Οικοδόμος: 200                              Υδραυλικός: 125
Ηθοποιός: 110                          Χειριστής μηχανήματος: 95           Αγρότης: 200
Οδηγός φορτηγού: 110            Μικροβιολόγος: 55                         Ελαιοχρωματιστής: 140
Αστυνομικός (περιπολικό): 50 Αστυνομικός (σε σύλληψη): 145    Πωλητής: 85
Μουσικός: (Ντραμς): 145         Μουσικός (πιάνο): 90                     Πιλότος εν πτήση: 75
Κτηνοτρόφος: 215                    Επιπλοποιός: 130

Υπάρχουν όμως επαγγέλματα που αντί να "καίνε" θερμίδες ...προσθέτουν και μάλιστα πολλές. Ένα από τα επαγγέλματα που ίσως πολλοί θα ζήλευαν είναι ο...δοκιμαστής σοκολάτας. Αυτή είναι η δουλειά της Σου Στόουν από τη Βρετανία. Σε καθημερινή βάση η Σου καταναλώνει περίπου 20 διαφορετικά είδη σοκολάτας τα τελευταία 25 χρόνια. Η ίδια δηλώνει ότι αγαπάει τη δουλειά της και ότι περπατάει καθημερινά προκειμένου να διατηρείται στα κιλά της.
 Πηγές: www.lifezone.gr