-----------------------------
Τι είναι ο μεταβολισμός και γιατί πρέπει να τον παρακολουθούμε με σχολαστικότητα;

Όλοι οι οργανισμοί, ανάμεσά τους και ο ανθρώπινος, για να διατηρηθούν στη ζωή και να επιτελέσουν τις διάφορες λειτουργίες τους μετατρέπουν την τροφή σε ενέργεια.

Αυτή η διαδικασία, με τη βοήθεια του οξυγόνου, γίνεται μέσα στα κύτταρα, δηλαδή σε κάποια οργανίδια που ονομάζονται μιτοχόνδρια και τα οποία αποτελούν στην ουσία το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Εκτός όμως από την ενέργεια παράγονται και κάποιες άλλες ουσίες, οι "ελεύθερες ρίζες οξυγόνου" (ΕΡΟ) που κατά κάποιο τρόπο είναι τα "καυσαέρια" αυτών των δραστηριοτήτων του οργανισμού μας και οι οποίες είναι ιδιαίτερα τοξικές αν συγκεντρωθούν σε μεγάλες ποσότητες στο σώμα μας.

Ο οργανισμός μας, προσπαθεί μέσω των αντιοξειδωτικών ουσιών, δηλαδή της φυσικής άμυνας που διαθέτει να απομακρύνει αυτά τα τοξικά κατάλοιπα.

Αν όμως ο οργανισμός δεν τα καταφέρει τότε οι ΕΡΟ καταστρέφουν, "κομματιάζουν" τα κύτταρά μας με αποτέλεσμα την εμφάνιση σοβαρών ασθενειών και παθολογικών καταστάσεων.

Υποστηρίζεται ότι αν ήταν δυνατό αμέσως μετά τη δημιουργία τους να αφαιρούνται από τον οργανισμό οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου δεν θα αρρωσταίναμε ούτε θα γερνούσαμε σχεδόν ποτέ.

Από τα παραπάνω προκύπτει ένα βασικό ερώτημα:

-Πως μπορούμε να παρακολουθούμε και να προστατεύουμε το μεταβολισμό μας ώστε να αποφεύγουμε ή να αντιμετωπίζουμε πιο αποτελεσματικά τις ασθένειες και τις υπόλοιπες δυσάρεστες καταστάσεις;

Απάντηση

Καταρχάς πρέπει να εκτιμηθεί εργαστηριακά με αιματολογικές εξετάσεις

1) ο αριθμός των τοξικών κατάλοιπων δηλαδή των ελεύθερων ριζών οξυγόνου (dROMs) και

2) το επίπεδο της άμυνας του οργανισμού δηλαδή των αντιοξειδωτικών ουσιών (BAP).

Στη συνέχεια έχοντας σαν βάση τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να γίνεται η ταυτοποίηση του μεταβολικού προφίλ του εξεταζόμενου.

Μέσω των εξετάσεων, συνήθως βελτιώνονται εξαιρετικά πρώτον οι συνθήκες αντιμετώπισης των ασθενειών που ήδη έχουν εκδηλωθεί στον κάθε άνθρωπο και δεύτερον οι συνθήκες πρόληψης πολλών παθολογικών καταστάσεων.

Οι εξετάσεις αυτές, η ερμηνεία τους και η επακόλουθη καθοδήγηση πρέπει, σύμφωνα με τα παραπάνω, να γίνονται σε όλες τις ηλικίες τόσο στα παιδιά όσο και στους μεγάλους.

Ένα παράδειγμα που δείχνει χαρακτηριστικά τι σημαίνει η οξείδωση για το μεταβολισμό είναι αυτό με το μήλο: όταν αφήνουμε ένα καθαρισμένο μήλο για λίγη ώρα εκτεθειμένο στον αέρα τότε αυτό ‘’μαυρίζει’’ επειδή ‘’καταστρέφεται’’ από το οξυγόνο, δηλαδή τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου (ΕΡΟ).

Το ίδιο συμβαίνει σε κάθε κύτταρο του ανθρώπινου οργανισμού που ‘’βομβαρδίζεται’’ καθημερινά με περισσότερες από 10.000 ΕΡΟ. Αυτή είναι λοιπόν η οξείδωση.

Τα στοιχεία αντλήθηκαν από το βιβλίο "Μεταβολισμός και Οξείδωση, ένα από τα μυστικά της ζωής", Δρ Δημήτριος Ζ. Ψυρρόπουλος (τηλ: 6944-372-956), Εκδόσεις Copy City, Θεσσαλονίκη, 2012.

Στη σύγχρονη Ιατρική Μονάδα Μελέτης Μεταβολισμού και Οξείδωσης - MUMS παρακολουθείται ο μεταβολισμός και προσφέρεται πλήρης κάλυψη με οδηγίες και θεραπευτική – διατροφική καθοδήγηση (Θεσσαλονίκη, Κλεάνθους 16, τηλεφωνικό κέντρο επικοινωνίας – πληροφοριών - ραντεβού 2310 94 40 50).

Σε ‘’δύσκολες’’ περιπτώσεις διερευνάται και ο μοριακός μεταβολισμός των τριών βασικών συστατικών όλων των οργανισμών δηλαδή των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και των λιπιδίων (proteomics, glycomics, lipidomics).

Πληροφορίες:

-2310 94 40 50
-6983 85 78 23
-www.kardiologika.blogspot.com
-www.medecinalnature.blogspot.com
-www.mus-metabolism.blogspot.com
-e-mail:
metabolism.mums@gmail.com

Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου 2012

Ποιοί είναι οι συνδυασμοί τροφών που ... «φρενάρουν» τον μεταβολισμό ...;Ζαγκανίκα Σοφία, MD

Συνδυασμοί τροφών που «φρενάρουν» τον μεταβολισμό

Σύμμαχός μας στη δίαιτα, παραμένει η σωστή και ισορροπημένη διατροφή αλλά «εχθρός» μας, ο συνδυασμός τροφών, που μας επιβαρύνουν με περιττά κιλά και δεν «καίγονται» εύκολα.
Η μείωση της ποσότητας τροφών είναι το πρώτο βήμα που κάνει κάποιος στην προσπάθειά του να χάσει ορισμένα κιλά. Ωστόσο, υπάρχουν συγκεκριμένοι συνδυασμοί τροφών, που επιβραδύνουν ιδιαίτερα τον μεταβολισμό και οδηγούν στην πρόσληψη και όχι στην απώλεια κιλών.

Σημαντική παράμετρος, που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη στην προσπάθειά μας να χάσουμε κιλά είναι η ύπαρξη ασθενειών ή παθήσεων, όπως το ζάχαρο, η αυξημένη χοληστερίνη, η κολίτιδα κ.α., που λόγω της φύσης τους, ενδέχεται να επιβραδύνουν τον μεταβολισμό και να «φορτώσουν» τον οργανισμό μας με κιλά λόγω λανθασμένου συνδυασμού τροφών.

Τι πρέπει να αποφεύγετε;

Υπάρχουν ορισμένοι συνδυασμοί τροφών, που αποτελούν «κόκκινο πανί» για όσους προσπαθούν να χάσουν περιττό βάρος. Ο συνδυασμός των συστατικών τους, αποτελεί όχι μόνο μια θερμιδική «βόμβα» για τον οργανισμό αλλά και επιβραδύνει σημαντικά τις λειτουργίες του μεταβολισμού, δυσκολεύοντας κάθε προσπάθεια δίαιτας. Πιο συγκεκριμένα:

-Ψάρια ή θαλασσινά με κρέας ή αυγά…

Απαγορευμένος συνδυασμός για όσους προσπαθούν να χάσουν κιλά. Το κρέας και το ψάρι μαζί, πέρα από αντίθετες και διαφορετικές γεύσεις που δε «δένουν» μεταξύ τους, αποτελούν ένα συνδυασμό, που βλάπτει ιδιαίτερα τις ταχύτητες του μεταβολισμού.

-Όσπρια με τροφές που εμπεριέχουν φυτικές ίνες

Πρόκειται για δύο ξεχωριστές και ιδιαίτερα ωφέλιμες κατηγορίες τροφών, που αν καταναλωθούν ξεχωριστά, χαρίζουν πολλαπλά οφέλη στον οργανισμό. Ωστόσο, η από κοινού κατανάλωσή τους κατακρατεί το σίδηρο και χαρίζει κιλά…

-Αλκοόλ και ξηροί καρποί

Είναι συνδυασμός συνώνυμος της διασκέδασης, καθώς σερβίρεται σε όλα τα μπαρ ή τα νυχτερινά κέντρα, όμως αποτελεί μια μικρή θερμιδική «βόμβα», που μας χαρίζει πολλά περιττά κιλά, τα οποία μάλιστα είναι και ιδιαίτερα δύσκολο να χαθούν.

-Γλυκά μετά από γεύμα

Είθισται ένα πλουσιοπάροχο γεύμα να ολοκληρώνεται με την κατανάλωση σοκολάτας, γλυκού ή παγωτού. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα ανθυγιεινή συνήθεια, που ενώ έχει καθιερωθεί, ωστόσο, βλάπτει ιδιαίτερα τη… ζυγαριά. «Δια ροπάλου» απαγορεύεται η κατανάλωση γλυκών μετά από ένα γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακες-ο συνδυασμός είναι καταστροφικός για τη σιλουέτα.

-Κόκκινο κρέας με ζυμαρικά, πατάτες ή ρύζι

Αποτελεί ένα ιδιαίτερα δημοφιλές πιάτο στο ελληνικό τραπέζι. Ωστόσο, πρόκειται για έναν συνδυασμό, που κάθε άλλο παρά συντελεί στην προσπάθειά σας να χάσετε βάρος. Συνοδεύστε τα ζυμαρικά, τις πατάτες ή το ρύζι με κοτόπουλο ή άλλο «λευκό» κρέας και προτιμήστε για συνοδευτικό του κόκκινου κρέατος, τα βραστά λαχανικά.

-Αυγά με κρέας

Πρόκειται για δύο τροφές με κοινές διατροφικές «ρίζες» και πολλά κοινά θρεπτικά συστατικά. Έτσι, ο συνδυασμός τους είναι πέρα για πέρα… παχυντικός ενώ δεν είναι λίγες οι φορές, που η κατανάλωση αυγών μαζί με κρέας έχουν οδηγήσει σε τροφικές δηλητηριάσεις.

Πηγές: www.kardiologika.blogspot.gr (Δρ Δημήτριος Ψυρρόπουλος)