-----------------------------
Τι είναι ο μεταβολισμός και γιατί πρέπει να τον παρακολουθούμε με σχολαστικότητα;

Όλοι οι οργανισμοί, ανάμεσά τους και ο ανθρώπινος, για να διατηρηθούν στη ζωή και να επιτελέσουν τις διάφορες λειτουργίες τους μετατρέπουν την τροφή σε ενέργεια.

Αυτή η διαδικασία, με τη βοήθεια του οξυγόνου, γίνεται μέσα στα κύτταρα, δηλαδή σε κάποια οργανίδια που ονομάζονται μιτοχόνδρια και τα οποία αποτελούν στην ουσία το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Εκτός όμως από την ενέργεια παράγονται και κάποιες άλλες ουσίες, οι "ελεύθερες ρίζες οξυγόνου" (ΕΡΟ) που κατά κάποιο τρόπο είναι τα "καυσαέρια" αυτών των δραστηριοτήτων του οργανισμού μας και οι οποίες είναι ιδιαίτερα τοξικές αν συγκεντρωθούν σε μεγάλες ποσότητες στο σώμα μας.

Ο οργανισμός μας, προσπαθεί μέσω των αντιοξειδωτικών ουσιών, δηλαδή της φυσικής άμυνας που διαθέτει να απομακρύνει αυτά τα τοξικά κατάλοιπα.

Αν όμως ο οργανισμός δεν τα καταφέρει τότε οι ΕΡΟ καταστρέφουν, "κομματιάζουν" τα κύτταρά μας με αποτέλεσμα την εμφάνιση σοβαρών ασθενειών και παθολογικών καταστάσεων.

Υποστηρίζεται ότι αν ήταν δυνατό αμέσως μετά τη δημιουργία τους να αφαιρούνται από τον οργανισμό οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου δεν θα αρρωσταίναμε ούτε θα γερνούσαμε σχεδόν ποτέ.

Από τα παραπάνω προκύπτει ένα βασικό ερώτημα:

-Πως μπορούμε να παρακολουθούμε και να προστατεύουμε το μεταβολισμό μας ώστε να αποφεύγουμε ή να αντιμετωπίζουμε πιο αποτελεσματικά τις ασθένειες και τις υπόλοιπες δυσάρεστες καταστάσεις;

Απάντηση

Καταρχάς πρέπει να εκτιμηθεί εργαστηριακά με αιματολογικές εξετάσεις

1) ο αριθμός των τοξικών κατάλοιπων δηλαδή των ελεύθερων ριζών οξυγόνου (dROMs) και

2) το επίπεδο της άμυνας του οργανισμού δηλαδή των αντιοξειδωτικών ουσιών (BAP).

Στη συνέχεια έχοντας σαν βάση τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να γίνεται η ταυτοποίηση του μεταβολικού προφίλ του εξεταζόμενου.

Μέσω των εξετάσεων, συνήθως βελτιώνονται εξαιρετικά πρώτον οι συνθήκες αντιμετώπισης των ασθενειών που ήδη έχουν εκδηλωθεί στον κάθε άνθρωπο και δεύτερον οι συνθήκες πρόληψης πολλών παθολογικών καταστάσεων.

Οι εξετάσεις αυτές, η ερμηνεία τους και η επακόλουθη καθοδήγηση πρέπει, σύμφωνα με τα παραπάνω, να γίνονται σε όλες τις ηλικίες τόσο στα παιδιά όσο και στους μεγάλους.

Ένα παράδειγμα που δείχνει χαρακτηριστικά τι σημαίνει η οξείδωση για το μεταβολισμό είναι αυτό με το μήλο: όταν αφήνουμε ένα καθαρισμένο μήλο για λίγη ώρα εκτεθειμένο στον αέρα τότε αυτό ‘’μαυρίζει’’ επειδή ‘’καταστρέφεται’’ από το οξυγόνο, δηλαδή τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου (ΕΡΟ).

Το ίδιο συμβαίνει σε κάθε κύτταρο του ανθρώπινου οργανισμού που ‘’βομβαρδίζεται’’ καθημερινά με περισσότερες από 10.000 ΕΡΟ. Αυτή είναι λοιπόν η οξείδωση.

Τα στοιχεία αντλήθηκαν από το βιβλίο "Μεταβολισμός και Οξείδωση, ένα από τα μυστικά της ζωής", Δρ Δημήτριος Ζ. Ψυρρόπουλος (τηλ: 6944-372-956), Εκδόσεις Copy City, Θεσσαλονίκη, 2012.

Στη σύγχρονη Ιατρική Μονάδα Μελέτης Μεταβολισμού και Οξείδωσης - MUMS παρακολουθείται ο μεταβολισμός και προσφέρεται πλήρης κάλυψη με οδηγίες και θεραπευτική – διατροφική καθοδήγηση (Θεσσαλονίκη, Κλεάνθους 16, τηλεφωνικό κέντρο επικοινωνίας – πληροφοριών - ραντεβού 2310 94 40 50).

Σε ‘’δύσκολες’’ περιπτώσεις διερευνάται και ο μοριακός μεταβολισμός των τριών βασικών συστατικών όλων των οργανισμών δηλαδή των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και των λιπιδίων (proteomics, glycomics, lipidomics).

Πληροφορίες:

-2310 94 40 50
-6983 85 78 23
-www.kardiologika.blogspot.com
-www.medecinalnature.blogspot.com
-www.mus-metabolism.blogspot.com
-e-mail:
metabolism.mums@gmail.com

Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2012

O βασικός μεταβολισμός και διατροφικές συνήθειες

 Ζαγκανίκα Σοφία, MD

Βασικός Μεταβολισμός και αποτελέσματα διατροφικών συμπεριφορών

Ο οργανισμός μας, για να εκμεταλλευτεί τις τροφές που του παρέχουμε, τις επεξεργάζεται μέσα από τη διαδικασία του μεταβολισμού.
Η λειτουργία της κατεργασίας των τροφών που παίρνει ο οργανισμός μας και το σύνολο των βιοχημικών αντιδράσεων που γίνονται για τη διάσπαση, την επεξεργασία και την αφομοίωση τους αποτελούν το μεταβολισμό. Ένα μέρος από την ενέργεια που προέρχεται από τις τροφές χρησιμοποιείται για να καλυφθούν οι πλήρως βασικές ανάγκες ενός οργανισμού, όπως π.χ η λειτουργία όλων των κυττάρων και των οργάνων του σώματος. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται βασικός μεταβολισμός και καλύπτει το 60-70% των βασικών ημερήσιων αναγκών του οργανισμού σε θερμίδες.
Ο οργανισμός μας έχει την ικανότητα να χάνει ορισμένη ποσότητα λιπώδους ιστού την εβδομάδα, κάτι που σημαίνει ότι με περαιτέρω προσπάθεια γι απώλεια βάρους συντελείται απώλεια της μυϊκής του μάζας και παρατηρείται μείωση της μεταβολικής ισορροπίας με αποτέλεσμα να οδηγείται ο μεταβολισμός μας σε χαμηλότερες ταχύτητες καύσης και παραγωγής ενέργειας.
Έτσι ακολουθώντας μια αυστηρή διατροφή, μονοφαγική, άκρως στερητική, υποθερμιδική ή μια δίαιτα αποτοξίνωσης, απαλλασσόμαστε γρήγορα από τα περιττά μας κιλά και αμέσως μετά γυρίζουμε στις παλιές μας διατροφικές συνήθειες, με αποτέλεσμα να ξαναπαίρνουμε το βάρος που χάσαμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Ας μη ξεχνάμε λοιπόν ότι γινόμαστε θύματα του λίπους, αφού σε κάθε προσπάθεια απότομης μεταβολής του σωματικού μας βάρους χάνουμε μυϊκή μάζα και διατηρούμε το λίπος μας στα ίδια σχεδόν επίπεδα με πριν.
Με τον τρόπο αυτό καταλαβαίνει κανείς πως με μια σωστή διατροφική συμπεριφορά, ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής καλύπτοντας πλήρως τις ανάγκες και τις επιθυμίες του καθενός, μπορούμε να αυξήσουμε τη απώλεια λιπώδους μάζας σε συνδυασμό με τη μείωση απώλειας του μεταβολικά ενεργού μυϊκού μας ιστού
Πηγές: www.medecinalnature.blogspot.com (Δρ Δημήτριος Ψυρρόπουλος)